Osmanović: Svi koji su glasali protiv budžeta ne žele lokalne izbore

Vijesti 09. jul 202015:28 > 15:34
N1

Poslanik Demokratske fronte u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić ocijenio je da neusvajanjem Prijedloga zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, predstavnici SNSD-a i HDZ-a pokušavaju rušiti legalno izabran sastav Centralne izborne komisije.

“Žele onemogućiti finansijski okvir CIK-u da uđu u nastavak aktivnosti u vezi organiziranja lokalnih izbora. Ovog puta su iskoristili budžet kao alat za prolongiranje daljnjih aktivnosti”, rekao je Đonlagić.

Smatra da je ponovo na sceni “rušenje državnih institucija, jer ne mogu da prežale što nemaju politički uticaj na sastav CIK-a”.

Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razmatran u prvom čitanju, upućen je Kolegiju doma na usaglašavanje.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine u Bosni i Hercegovini Nebojša Radmanović kazao je da danas da na sjednici tog doma nije usvojen dugo očekivani Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

“Bez obzira na to što smo bili optimistični i mislili da ćemo to završiti danas, to se nije desilo, ali nije u potpunosti propalo. Nije postojala entitetska većina”, istakao je Radmanović te izrazio nadu da će se to desiti u narednih sedam dana.

Naglasio je da je SNSD bio protiv budžeta, jer nisu ispoštovani dogovori koje su ranije imali.

“U budžetu je bilo dosta propusta, nije se moglo dogovoriti da se ti propusti uklone, a nije se uspjelo dogovoriti ni oko drugih vrlo važnih stvari za BiH. Zbog toga je danas rezultat ovakav, a koji mnoge stvari dovodi u pitanje ukoliko to u toku naredne sedmice ne riješimo”, rekao je Ramanović.

Poslanik Stranke demokratske akcije u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Adil Osmanović smatra da svi koji su danas glasali protiv Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, ne žele da se održe lokalni izbori.

“Pribojavali smo se da će SNSD i HDZ i dalje osporavati zakonitost izbora Centralne izborne komisije“,  kazao je Osmanović.

Istakao je da te dvije stranke sudjeluju u radu Vijeća ministara BiH koje je Predsjedništvu BiH dostavilo Prijedlog budžeta.

Smatra neprimjerenim da pozicija koja je predložila budžet, glasa protiv njega.

Osmanović je istakao da je simptomatično i to što opozicija nije htjela podržati budžet, naglasivši čak da nisu imali ni predložene amandmane.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad