Bh. političari se, izgleda, ne plaše protesta

N1

Dok se u susjednoj Srbiji dešava bunt protiv vlasti, u Bosni i Hercegovini bez bunta građana, koji se dešava periodično, u zavisnosti od toga koga koja muka u tom trenutku muči. Međutim, bez reakcije građana na opšte stanje u društvu. Političari se pretjerano ne boje reakcije, iako pojedini najavljivali politički toplo ljeto. Ljeto je došlo, kalendarski.

Sudeći prema reakcijama političara iz BiH na dešavanja u susjednoj Srbiji, ne plaše se da bi se stanje iz susjedstva moglo prenijeti na region. Situacija u BiH jeste osjetljiva, recimo u slučaju migrantske krize. Građanima u područjima gdje se najviše nalaze, nije svejedno i moglo bi eskalirati njihovim buntom

“Situacija je vrlo, vrlo osjetljiva. Upozoravali smo na to da u USK tri godine traje migrantska kriza, da se mora voditi računa o sigurnosti i o svim migrantskim tokovima u BiH. Ja se nadam da do toga neće doći”, kaže Jasmin Emrić, A-SDA.

Građani su se trebali odavno probuditi. Jesu u nekoliko navrata, bunt koji je dobio naziv JMBG 2013., februarski protesti 2014 koji su ličili na ovo što se dešava u Beogradu, ali ničim nisu rezultirali, pa protesti boraca prije dvije godine koji su dobili registar sa kojim ni danas nisu zadovoljni. Do ozbiljnijih promjena nije došlo, reklo bi se, gore je. Iako neki misle da su uradili dovoljno, a drugi i pozivaju na proteste, već od naredne sedmice.

“Ja mislim da je davno došlo vrijeme da se građani u BiH probude, u smislu situacije. Međutim, jedino se ograđujem od bilo koje vrste nasilja. Svi mirni protesti sa razumnim i artikulisanim zahtjevima su dobrodošli u svakoj zemlji, pa i u BiH. Na kraju krajeva to jeste biti jednog građanskog aktivizma”, tvrdi Mirjana Marinković-Lepić, Naša stranka.

“Mi smo uradili što smo mogli. SDA je uradila sve ono što je bilo do nas”, poručuje Adil Osmanović, SDA.

Ipak ni među političkim aktivistima, ali i onima koji prate političku scenu ne vlada isto mišljenje. Dok jedni smatraju kako su građani indolentni i da nam dolaze generacije koje ne interesuju da sami mjenjaju stanje u društvu, drugi su mišljenja kako se fitilj zapaljen u jednom dijelu regiona, može prenijeti i na ostatak.

“Očigledno je da postoji niz poveznica u skraćivanju fitilja, u otvaranju prostora za razne manipulacije, za ubacivanje raznih snaga kojima ovo odgovara i mislim da je to nažalost samo početak i da će toga biti sve više“, smatra Zlatko Dizdarević, bivši diplomata.

“Nismo se spremni žrtvovati, kao generacija koja će se žrtvovati za svoju djecu  – u tom smisliu da nije sve imati posao i biti stranački podanik, nego da treba mijenjati sistem i utabati staze, političke staze za nove generacije”, ocjenjuje Maja Gasal-Vražalica, direktorica Akademije za žene .

Pojedini analitičari vjeruju, kako je trenutna situacija u BiH beznadežna, gdje neće doći doći do sličnih scena koje viđamo prethodnih dana u Srbiji

“Situacija koju smo imali u februaru 2014. godine rezultirala da imamo gore stanje nego što smo imali prije toga i da zapravo ništa se konkretno nije desilo i rješilo. Imali smo situacije da su ljudi jednostavno ostajali bez posla i onda su građani BiH odlučili da idu linijom manjeg otpora”, zaključuje Almir Terzić, novinar.

A to je da su spakovali kofere, njih više hiljada i krenuli u druge zemlje pokušavajući da obezbjede bolji život. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad