Odluka o zatvaranju granice Hrvatske sa BiH na stolu već treći dan

Vijesti 09. jul 202019:38 > 19:51
N1

Iako je prije nekoliko dana najavljena, odluka o ponovnom zatvaranju hrvatskih granica za bh. građane još nije donesena. Epidemiolozi u susjednoj zemlji tvrde da najviše tzv. uvezenog virusa ima upravo iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Građani po ko zna koji put u posljednjih mjesec dana - zbunjeni novim odlukama, povlačenjem istih, pa onda sve ispočetka.

Odluka o ponovnom zatvaranju granica sa Bosnom i Hercegovinom je na stolu u Hrvatskoj, tako bar tvrdi direktor hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. No ta odluka na tom stolu stoji već tri dana, a u BiH svaki dan očekuju nove informacije. Ni danas informacija o zatvaranju granica nije tačka dnevnog reda hrvatskog nacionalnog štaba. A bila je u proteklih mjesec dana više puta.

Početkom juna, u Hrvatsku se moglo ući uz potvrdu o smještaju ili drugom razlogu posjete, da bi 24. juna ova zemlja uvela mjeru obavezne samoizolacije u trajanju od 14 dana za sve koji dođu iz BiH. A onda, za samo sedam dana ponovo otvorila granice, uz neophodnu dokumentaciju. Iako u hrvatskoj policiji tvrde da se u tu zemlju ni sad ne može tek tako i da je oko 50 posto bh. putnika vraćeno sa granica, za N1 druge informacije.

“Samo smo malo duže čekali, jer uzimaju neke podatke. Broj telefona, prebivalište. Sve bez problema. (Jeste li imali nekih poteškoća prilikom ulaska/izlaska?) Ne, ne”, kažu naši građani.

A poteškoća je bilo i ima u razumijevanju politike obje zemlje. Prije desetak dana nije se moglo ni do Neuma tranzitno kroz Hrvatsku, a dan poslije – ipak može. Tad je državna ministra vanjskih poslova Bisera Turković najavila kontramjere Hrvatskoj, da bi samo dan kasnije kasno navečer telefonom razgovarala sa kolegom iz susjedne zemlje Gordanom Grlićem Radmanom i javnosti objavila da će mjere obaveznog karantina biti ukinute. I tako je i bilo. No samo pet dana nakon toga držani su i saborski izbori u Hrvatskoj, a veliki broj bh. građana ima pravo glasati i u toj zemlji. I glasali su. Prilika je to za nove teorije i razmišljanja o razlogu iznenadnog otvaranja granica.

Sa komentarom ili bez, u Mostaru kažu – sve je politička igra, a epidemiološka situacija dobro upakovan motiv za reagovanje. Nije dobro, kažu ako ponovo uvedu karantin u Hrvatskoj.

“Nije lijepo, nije fer, radi mora i svega. (Opravdavate li tu odluku?) Nije mi drago osobno”.
“Ja mislim da nije to dobro, jer BiH ne zaslužuje takav tretman. (Ko će najviše ispaštati?) Građani Hrvatske, a građani BiH mogu odmarati i na planinama i na jezerima”.
“Ne treba im to da zatvraju granice, uvijek je bila otvorena zemlja i s nama i mi s njima”.

A neke sagovornice već imaju informacije koje niko drugi nema.

“Ma jok, neće zatvoriti, nema nikakvog zatvaranja. Neće Hrvatska do uraditi”.

Ako se budu pitali Hrvati, bar oni koji žive od turizma – neće se zatvoriti, jer i dalje je glasan vapaj zbog spasa turističke sezone.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad