Marš mira i javni skup u Beču: 25 godina od genocida u Srebrenici

Vijesti 10. jul 202008:29 > 08:36
N1

Povodom 25. Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici „Consilium Bosniacum", savez bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji, organizira sutra u 18:00 sati u Beču Marš mira.

Marš će početi na Trgu ljudskih prava i završiti na Trgu heroja, gdje će se održati javni skup u 18:30 sati. Na skupu je planirano više govora i video-poruka od Georga Niedermühlbichlera, člana pokrajinskog parlamenta i gradskog vijeća grada Beča, Alme Zadić, ministrice pravde Republike Austrije, Kemala Kozarića, ambasadora Bosne i Hercegovine u Austriji, Nurten Yilmaz, članice parlamenta Republike Austrije i Wolfganga Petritscha, bivšeg visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz Saveza.

„Ovim skupom želimo sačuvati spomen na žrtve i sjećanje na najgori masakr u Evropi nakon Drugog svjetskog rata”, naglašava Damir Saračević, predsjednik Saveza „Consilium Bosniacum”.

Genocid u Srebrenici

Genocid u Srebrenici je bio ratni zločin počinjen u toku rata protiv Bosne i Hercegovine, koji su sudovi UN-a klasificirali kao genocid prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida. U julu 1995. godine ubijeno je preko 8.370 Bošnjaka – uglavnom muškaraca i dječaka u dobi od 12 do 77 godina. Genocid se provlačio nekoliko dana i proširivao se na mnoštvo mjesta zločina u okolini Srebrenice. Počinioci su u masovne grobnice zakopali hiljade tijela. Višestruka prekopavanja u narednim sedmicama su trebala prekriti zločin.

Zašto 11. juli?

15. januara 2009. Evropski parlament usvojio je rezoluciju o Srebrenici kojom se 11. juli proglašava Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Rezimirano riječima dr. Wolfganga Petritscha, bivšeg visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini: „Samo ako se stalno sjećamo ovog strašnog genocida i sačuvamo spomen na žrtve, mi ćemo ispuniti svoju ljudsku obavezu. To uključuje da se ‘nikad ne zaboravi'”.

“Stoga vas pozivamo da 11. jula 2020. zajedno s nama sjećate tih strašnih djela. Na ovaj način zajednički radimo za mir u svijetu, za pravdu i opće dobro. Jer mir može nastupiti samo tamo gdje postoji pravda.”, kaže Saračević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad