Čanak za N1: Ratni zločinci kao Šešelj se kreću slobodno i šire ideologiju

Vijesti 10. jul 202010:27 > 10:38
N1

O 25. godišnjici genocida u Srebrenici u Novom danu razgovarali smo sa Nenadom Čankom, predsjednikom Lige socijaldemokrata Vojvodine.

“Pitanje priznavanja genocida u Srebrenici nije jednostavno jer se time pobijaju osnove kompletne ideologije koja je stajala iza tog sramnog i gnusnog čina a pobijanjem tih temelja ruši se sve ono što je ustvari i dovelo do genocida i Srbiju u situaciju kakva je danas a to je da se ratni zločinci kao što je Šešelj slobodno kreću po zemlji i nastavljaju da šire svoju ideologiju koja je pokazala svoje pravo lice upravo u Srebenici“, poručio je Čanak za N1.

Srbija bi izgubila time kao zemlja ništa – ona bi samo dobila i zato sam ja pokušao da u Deklaraciji o Srebrenici uđe ta riječ genocid da bi bilo jasno da se mora raskinuti sa tom ideologijom. Ko je Srbin taj mora da razmišlja na određen način i da u svemu tome saučestvuje u kompletnom projektu, to je ono zbog čega, ako se kaže genocid, nisu u pitanju samo Srbi kao narod niti Srbija kao država nego jedan koncept političkog razmišljanja koji vodi ka tome da je Srbija dokle god se stigne a da u njoj mogu da žive samo oni koji razmišljaju kao takozvane patriote misle da treba“, komentarisao je.

Čanak je u Novom danu rekao i da ne bi rekao da Srbija ne poštuje presude Međunarodnog suda, navodeći da je za temlja u jednom periodu isporučivala tražene osobe Hagu.

Nažalost, sa jednim kratkim prekidom ta ideologija traje dugo i prije Slobodana Miloševića“, rekao je.

Govoreći o odnosima između Bosne i Hercegovine i Srbije, kazao je kako je Tribunal amnestirao ideologiju, kao i da se ne može očekivati da neko “od spolja rješava naše odnose”, kao i da se to ne može učiniti bez jasnog suočavanja sa tim šta je dovelo do svega ovoga.

Po mom mišljenju jedan od najodgovornijih za sve to je bio režim Slobodana Miloševića i njegov velikosrpski koncept kojim se pokušavala preuzeti Jugoslavija a pošto nije, onda je bilo ‘daj šta daš’“, kazao je između ostalog predsjednik Lige socijaldemokrata Vojvodine za N1. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad