Sindikat medicinskih sestara i tehničara: Štrajk nanosi više štete nego koristi

Vijesti 10. jul 202011:29 > 11:33
N1

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo (SSMSITKS) smatra da štrajk u organizaciji Nezavisnog sindikata radnika zaposlenih u zdravstvu Kantona Sarajevo, koji je započeo 2. septembra 2019. godine, nanosi više štete nego koristi zdravstvenim radnicima i građanima KS.

SSMSITKS u saopćenju za javnost navodi da je neopravdano organizovati štrajk u vremenu teške epidemiološke situacije u zemlji i svijetu.

VEZANE VIJESTI

“Štrajk koji traje više od deset mjeseci je ispolitizovan i loše organizovan, pa smo dovedeni u situaciju da smo štrajkovali i tokom pandemije. Ne želimo da ugrozimo ničije pravo na štrajk, ali smatramo da je Nezavisni sindikat radnika zaposlenih u zdravstvu KS izabrao najgori mogući trenutak”, stoji u saopćenju SSMSITKS.

Podsjećaju da su se medicinske sestre i tehničari svih profila Kantona Sarajevo 2019. godine odlučili na osnivanje svog strukovnog sindikata „zbog sve većeg nezadovoljstva statusom, stalnim odlaskom zdravstvenih radnika iz BiH, te generalnom nebrigom društva za našu struku“.

Osnivačka skupština SSMSITKS održana je 17. januara ove godine u Sarajevu, a Ministarstvo pravde i uprave je 21. aprila ove godine izdalo riješenje o registraciji čime je sindikat i zvanično počeo zakonski postojati, saopćeno je iz SSMSITKS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad