U FBiH čak 196 novih slučajeva korona virusa, 310 u cijeloj BiH

Vijesti 10. jul 202012:13 > 12:16
N1

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH testirano je 1.199 uzoraka, od kojih je 196 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (65), Zeničko-dobojskom (19), Hercegovačko-neretvanskom (15), Zapadno-hercegovačkom (1), Srednjobosanskom (4), Unsko-sanskom (2), Bosansko-podrinjskom (2) i Kantonu Sarajevo (88).

U Federaciji BiH do sada je testirano 65.694 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 3.320 osoba. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1425 pacijenata, 98 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno su aktivna 1822 slučaja-oboljelih od COVID-19, a do sada su zabilježena 73 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljen je jedan smrtni slučaj, radi se o muškoj osobi iz Sarajeva (1933.).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva uvjetima pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije preporučuju građanima da izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoje kretanje.

Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

U posljednja 24 sata na području RS registrovano je 114 osoba koje su pozitivne na korona virus. Jedna osoba s područja Banjaluke je preminula.

Iz Instituta za javno zdravstvo RS kazali su kako je najveći broj novooboljelih iz Banjaluke – 27, a slijedi Zvornik i Bijeljina sa po 12, Trebinje – 10, Pale i Prijedor po šest, Rudo četiri… Novi slučajevi registrovani su u ukupno 28 općina Republike Srpske.

“Ovo je veliko pogoršanje u broju oboljelih. U određenim lokalnim zajednicama došlo je do narušavanja pridržavanja mjera koje se prvenstveno odnose na fizičku distancu i nošenje zaštitne opreme u privatnim druženjima i privatnim sbujektima. Najveći rizik predstavljaju okupljanja građana. Mi apelujemo na sve građane da se pridržavaju mjera”, rekao je direktor Instituta Branislav Zeljković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad