Carmel Agius, Ramiz Salkić, Dženana Karup Druško i Staša Zajević u Danu uživo

Vijesti 10. jul 202012:56 > 13:00
N1

Ne propustite ni današnje izdanje emisije Dan uživo, koja je na programu od 16 do 18.30 sati.

Dan uoči najtužnijeg datuma. Komemoracije i pozivi da se ne zaboravi i nikada i nikome ne ponovi. Sutra je 25. godišnjica genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. Uživo smo u Potočarima, gdje dočekujemo sudionike memorijalnih pohoda, koji će iz cijele BiH danas stići na mjesto stratišta.

Mirovnu akciju „25 godina od genocida u Srebrenici – pamtimo“ 10. jula od 19.30 do 20.30 sati na beogradskom Trgu Republike prirediće Udruženje „Žene u crnom“, uz podršku umjetničkih kolektiva „Škart“ i „Dah teatar“ iz Beograda, i aktivista civilnog društva.

„Žene u crnom“ su navele da će akciju izvesti u crnini i ćuteći. Sa nama danas Staša Zajović.

Zašto je i dalje na sceni negiranja onoga što se dogodilo u Srebrenici? Je li i neusvajanje Zakona o zabrani negiranja genocida nastavak genocidnih provedbi genocidnih namjera? Što je učinio kao potpredsjednik Republike Srpske na mijenjanju svijesti o Srebrenci? Za Dan uživo govori Ramiz Salkić.

Predsjednik Mehanizma međunarodnih kaznenih sudova, Carmel Agius, za Dan uživo govori o negiranju genocida u Srebrenici, obrani historijskog rada Haškog suda te upućuje posebnu poruku Srebreničanima i građanima BiH u povodu obilježavanja 11.7.

O Srebrenici se čuje i u europskom prijestolnici kulture. Izložba autentičnih fotografija u glavnoj ulici u Rijeci i mimohod za žrtve genocida, doprinos je obilježavanju četvrt stoljeća od genocida. Uživo iz Rijeke se javlja Mensur Ferhatović, pedstavnik bošnjačke zajednice u ovom gradu.

Dokumentarni film N1 “Oživjeli” ilustrira životni put preživjelih Sebreničana, sjećanja na ubijene u genocidu i uspjeh sugovornika koji kroz kulturu sjećanja žele graditi budućnost i mir kroz umjetnost, akademsku zajednicu, poeziju i sport. O filmu će govoriti autor Semir Mustafić.

Aktualni trenutak dan uoči obilježavanja 11. jula analiziramo sa novinarkom Dženanom Karup Druško.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad