Valentin Inzko nije ispunio obećanje dato u programu N1

Vijesti 10. jul 202017:54 > 19:09
N1

Iako je ranije visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko najavio da će nametnuti Zakon o negiranju genocida - to i dalje nije učinjeno. Iz OHR-a za N1 ističu neophodno je da domaće snage ulože novi napor u tom pravcu. A trend negiranja genocida prisutan je sve više iz godine u godinu. Vrijeme da se konačno i naučno odgovori na ovaj izazov, poručeno je sa međunarodne konferencije “Negiranje genocida i trijumfalizam”.

Negiranje genocida i trijumfalizam. Deseta i 11 faza genocida i odgovornost akademske zajednice da odgovori, ukaže na to da se takvi fenomeni dekonstruišu i osude.

“Ono što oni tvrde da je samo revizija istine, da je samo utvrđivanje istine kako se to često navodi – ustvari poricanje istine”, kaže Ehlimana Memišević.

“Uloga ove akademske zajednice jeste da se konačno sa samouzroka počnemo fokusirati I na ovu desetu i jedanaestu fazu genocida, a to je negiranje i trijumfalizam, te da se vrlo objektivno utemeljeno na činjenicama takvi fenomeni dekonstruišu”, dodaje Sead Turčalo.

Na pitanje da li je trijumfalizam i to što visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, iako je najavio da će nametnuti Zakon o negiranju genocida, ukoliko to državne institucije ne urade za N1 iz OHR-a odgovaraju…

“Domaći proces je od suštinskog značaja kako bi se BiH pozabavila svojom prošlošću na korektan i iskren način, radi poštivanja sjećanja na žrtve, ali i radi budućih generacija. Stoga je neophodno uložiti novi napor u tom pravcu”.

Oklijevanje OHR-a da nametne zakon je jeftina trgovina, poručio je danas u hutbi reis Kavazović.

Termin “pozabaviti” u izjavi OHR-a ne odgovara tematici genocida i nije dobar.

“Onaj ko se pozabavio je Haški tribunal i on je utvrdio inspiratore, nalogodavce i odgovorne u političkom i u vojnom smislu. Imamo niz ogroman broj dokumenata za donošenje tog Zakona, ali domaće snage se ne mogu time “pozabaviti” jer domaće snage su na različitim stranama kada se govori o tom pitanju i to je nešto što dobro poznaju i u OHR-u i u drugim institucijama”, poručuje Admir Mulaosmanović.

Pomirenje mora postati stvarnost u politici, školama, gradskim upravama, svakodnevnom životu, navode u zajedničkom saopćenju zvaničnici Evropke unije, dok iz američke ambasade pozivaju na ljubav, a ne mržnju; jedinstvo – a ne podjele. Za Srebreničanina i prvog čovjeka Memorijalnog centra Srebrenica Emira Suljagića nametanje bilo čega, pa i Zakona o negiranju genocida, ništa ne rješava, jer to ne mijenja svijest.

“To vam je ko I ova konferencija danas. Danas ovdje u naše ime govore James Waller, govorit će Henry C.Theriault, Samuel Totten, govorit će Samantha Power. Dakle u ime tog drugog narativa govori Vojin Pavlović i aplaudira mu ruski ambasador Petar Ivancov, ako je tako tu podjelu uloga prihvatam zauvijek dok sam živ. Psihopata iz Bratunca kojem aplaudira ruski ambasador na jednoj strani, na drugoj strani cijelokupna globalna i relevantna akademska zajednica. Koga njihovo mišljenje obavezuje, koga njihov stav obavezuje, nemaju oni problem s nama, oni imaju problem s DNK”, ističe Emir Suljagić.

Učesnici konferencije su istakli kako je evidentno prisutan rast negiranja genocida, te da je vrijeme da se konačno i naučno odgovori na ovaj izazov. Navode jedini način je rad, uporni rad na razbijanju mitova I njihovoj rekonstrukciji, borba sa paralelnom stvarnošću.

“Zamisli koliko to njih mora da drži da prođu svaki dan pored onog mezarja i pored onog Memorijalnog centra, a da ga doslovno ne vide, to se ne može regulisati zakonom”, zaključuje Suljagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad