Salkić: Međunarodna zajednica paušalno govori da je sa žrtvama, nema aktivnosti

Vijesti 10. jul 202018:14 > 18:19
N1

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska, za N1 je izjavio da je ideologija koja je proizvela genocid u Srebrenici u julu 1995. godine i dalje živa, te da su žrtve razočarane nedonošenjem Zakona o zabrani negiranja genocida na nivou BiH. Njegova poruka je i to da međunarodna zajednica samo paušalno govori da je sa žrtvama, ali da svakog 11. jula daju izjave bez ikakvih aktivnosti kojima bi opravdali te izjave.

Svi su primorani na neki način da poštuju propisane mjere zbog nepovoljne epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini, izazvane epidemijom korona virusa. Tako će biti i na obilježavanju 25. godina od genocida u Srebrenici, a potpredsjednik RS je dodao i to da će i ovogodišnje obilježavanje biti na tragu ranijih obilježavanja, te da će srž 11. jula ostati ista.

“Srž obilježavanja ostaje ista, ispoštovana je, to je važno istaći i odati priznanje svima onima koji su učestvovali u ovim aktivnostima. Svi koji su ovdje, znaju i cijene svakoga ko je uložio napor da se sjeti Srebrenice i svih nevinih žrtava”, kazao je Salkić.

Međutim, svake godine se čuju skoro iste poruke. S jede strane odavanje počasti nevinim žrtvama, s druge strane negiranje onoga što se dogodilo u Srebrenici. Valentin Inzko je prije tačno godinu dana najavio Zakono zabrani negiranja genocida – međutim, to se nije desilo. Žrtve su razočarane, a Salkić je istakao da zlo koje nije pobijeđeno 1995. godine, nije pobijeđeno ni danas.

“Ideologija koja je proizvela genocid i podjelu BiH živa je u Beogradu i kod određenog broja bosanskih Srba. Puno vremena će trebati proći da prođu katarzu. Nemamo katarze. Neki su naslijedili tu ideju. Međunarodna zajednica pokazuje svoje lice kako je pokazala 1995. godine. Ovdje gdje su ukopane žrtve, to je bila sigurna zona UN-a. Gledali su u nebo i očekivali su reakciju međunarodne zajednice. Bili su uvjereni da žive u sigurnoj zoni i da će ih međunarodna zajednica zaštititi u tom trenutku. Oni su bili prepušteni sami sebi, oni su prepušteni zlikovcima, zločincima, koji su nakon toga počinili genocid. Ista ta međunarodna zajednica paušalno govori da je sa žrtvama, svakog 11. jula daju izjave bez ikakvih aktivnosti”, poručio je Salkić u Danu uživo na N1.

VEZANE VIJESTI

Prema njegovim riječima, visoki predstavnik je zadužen za realizaciju mirovnog sporazuma, a negiranje genocida i veličane ratnih zločinaca ugrožava i Dejton i mir u regionu.

“Kao potpredsjednik entiteta nemam ustavnih nadležnosti, inicirao sam usvajanje Rezolucije o osudi genocida, NSRS nije prihvatila inicijativu. Imali smo suprotnu reakciju. Nakon nekoliko godina – presuđenim ratnim zločincima ista ta NSRS je dodijelila najviša priznanja. I OSCE je primio priznanje. Međunarodna zajednica nije iskrena kada govori da se suosjeća sa žrtvama, ako se suosjećaju – trebaju nešto da urade”, izjavio je Salkić.

Spomenuo je Salkić kako se u Parlamentu BiH nalazi Zakon o zabrani negiranja genocida.

“Međutim, svima je jasno da predstavnici Srba u Parlamentu ne žele da se usvoji zakon i rezolucija, jer su oni sljedbenici ideologije koja je nastala 1992. i ideologije na kojoj je nastao ovaj entitet”, izjavio je.

Poručio je da Ratko Mladić, komandant Vojske Republike Srpske treba da bude u historijskim udžbenicima kao ratni zločinac, a ne kao čelnik vojske koja je stvarala Reubliku Srpsku.

Prema njegovom mišljenju, Bošnjaci su pružili ruku pomirenja, vratili su se u zonu u kojoj je počinjen genocid, i nisu poduzimali nikakve osvetničke akcije – iako svakodnevno sreću ljude koji su bili izvršitelji genocida u julu 1995. godine.

Što se tiče lokalnih izbora 2020. godine, Salkić se nada da će Alija Tabaković pobijediti na izborima u Srebrenici.

“Želim da se iskreno nadam da Bošnjaci i Srbi mogu da nastave da žive zajedno, poštivajući sve što se desilo i dokazalo. Ako su spremni, logično je i normalno da na čelo dođe neko ko neće vrijeđati porodice, neće negirati žrtve i ko će raditi u interesu građana. Nadam se da će oni koji će biti protiv negiranja, učiniti sve i glasati za onog koji je za normalan život i poštivanje presuda. Uvjeren sam da je to on i da će pobijediti”, rekao je između ostalog Salkić.

On je pozvao na održavanje izbora, te je rekao građanima da se na ulici ne može riješiti ništa i da izlasci na ulice nikome ne mogu donijeti ništa dobro.

Rekao je da sve političke partije treba da se bore u parlamentima, i da u taj posao ne miješaju ulicu. Kako je zaključio, s pozicije SDA – oni su uvijek za izbore spremni.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad