Poziv na smjene zbog utakmice uz muziku bez maski u Bijeljini

Vijesti 10. jul 202018:44 > 19:07
N1

Dramatično pogoršanje epidemiološke situacije u Bosni i Hercegovini i regionu. U našoj zemlji danas neslavan rekord, čak 317 osoba u posljednja 24 sata pozitivno je na COVID-19. Najavljuje se pooštravanje mjera, kazne , te pozivanje na odgovornost pojedinih menažera u zdravstvu.

Fudbalska utakmica, nakon nje druženje uz muziku, u zatvorenom, bez maski. A akteri zdravstveni radnici bolnice Sveti Vračevi u Bijeljini. Sve se dešava početkom jula, a rezultira sa preko 20 direktno zaraženih medicinara.

Zbog svega politički vrh najavljuje odgovornost.

N1: To znači smjene?

Milorad Dodik: To znači to!

Greške se ne mogu praštati, poruka je menadžmentu bolnice, ali i Doma zdravlja u Bijeljini.

“Ne može više niko da napravi minimalnu grešku. Minimalno se neće praštati nijedna mala greška, a poduzeće se maksimalna mjera odgovornosti. Nemoguće je bilo da se dozvoli da u vrijeme pandemije da pola medicinskog osoblja, dokora, čitavo jedno odjeljenje orgainizuje fudbalsku utakmicu, druženje, gdje se jasno može vidjeti da se raširio virus u okviru bolnice”, poručio je predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH.

VEZANE VIJESTI

Bijeljina, Zvornik, Banjaluka, Prijedor, ali i Hercegovina, bilježe porast broja oboljelih, porast koji po prvi put mnogi smatraju eksponencijalnim rastom. 114 slučajeva u jednom danu u RS, razlog je za razmišljanje o novim mjerama.

“Mi u ovom trenutku razmatramo sve mogućnosti. Usmjereni smo na to da ćemo ići sa restriktivnim mjerama u lokalnim zajednicama u kojima je nepovoljna epidemiološka situacija”, kazala je Jelena Đaković Đević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje RS.

Zbog pogoršane situacije maske bi ponovo na otvorenom mogle postati obaveza. I takvu najavu prvo nije rekao neki epidemiolog, ali jeste politikolog — Milorad Dodik. Na čemu se temelji takva odluka, ako na maskama piše da ne štite od COVID-a u potpunosti, ako se zna da se virus prenosi i dodirom oka.

Nemušto objašnjenje, ali zanimljivo poređenje sa Wuhanom.

“Svi građani u provinciji Wuhan su bili dužni da nose maske na otvorenom. Kao što znate svi ljekari iz Kine i dalje nose maske na otvorenom, zatvorenom prostoru, kada dolaze u Evropu i bilo koju drugu zemlju. Samim tim, vođeni dobrim iskustvom tih zemalja, preporuka jeste da se maske nose na otvorenom”, rekao je Branislav Zeljković, direktor Institua za javno zdravlje RS.

Komplikuje se situacija i u Federaciji BiH. Od 1.199 testiranih, 196 uzoraka je pozitivno, najviše u Tuzlanskom kantonu. Od početka pandemije BiH bilježi 6.403 slučaja zaraze, te 216 preminulih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad