Neki od najuglednijih sarajevskih hotela najavili zatvaranje

Vijesti 10. jul 202021:24 > 21:24
Fena

U turističkom sektoru došlo je do nesagledivnih gubitaka gdje je pet mjeseci u nizu zabilježen stopostotni pad prometa, što je dovelo i do gubitka radnih mjesta. Neki od najuglednijih hotela u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, najavljuju zatvaranje.

Sa terase jednog od sarajevskih hotela – pogled na skoro pa pustu pistu. Pogled u prazno nebo bez avionskih krila i osjećanje da su krila djelatnicima u turističkom sektoru – slomljena.

VEZANE VIJESTI

“U kontaktu sa svim kolegama u BiH možemo vidjeti da je situacija katastrofalna. Imamo zatvaranje jednog velikog hotela u Sarajevu i najavu zatvaranja puno drugih hotela. Nažalost nismo imali konkretnih odgovora od svih nivoa vlasti koji nisu imali sluha za troškove hotela. Hotel radio ili ne radio ima troškove od 15 do 50.000 KM mjesečno”, ističe Senad Halilović, predsjednik Udruženja turističkih privrednika u BiH. .

Najveći problem je zatvaranje granica i mogućnost da već naredne sedmice svi letovi budu obustavljeni.

“Mi smo tražili od Vijeća ministara jedno brzo otvaranje granica gdje bi svi turisti imali negativan Covid test, ne stariji od 48 sati. kao i uplaćen hotelski smještaj u našoj zemlji”, navodi Halilović.

Ohrabruje konstruktivan sastanak održan sa predstavnicima federalnog ministarstva turizma. Najavljena je direktna pomoć za režijske troškove. Resorna ministarka Edita Đapo podržava otvaranje granica.

“Ono što mi tvrdimo iz turističkog sektora je da svaki turista koji bi ušao u BiH bi morao imati uplaćenu rezervaciju u hotelu tako da bismo tačno znali gdje je odsjeo. Hotelijeri bi u FBIH mogli pratiti svakog gosta”, kaže Đapo.

Prošle godine u ovo doba u sarajevskim hotelima sve je vrvilo od posjetilaca, a sada u hotelskim hodnicima i sobama muk, tišina i praznina koju za sobom ostavlja pandemija korona virusa. Hotelska grupacija Evrope bilježi milionske gubitke, a sve rezervacije otkazane su do 2021. godine. Neki od najuglednijih sarajevskih hotela najavili su zatvaranje.

“Sve naše rezervacije su nažalost otkazane, granice su zatvorene već pet mjeseci, tako da iskreno ne znamo šta će se dešavati. Prognoze nisu dobre, držav nije pomogla tako da postoji mogućnost da ćemo kapacitete zatvoriti”, poručuje Ajla Sarać, hotel Evropa.

Procjene su da turizam u FBiH dnevno gubi oko milion KM.

“Preko 20.000 ugostiteljsko-turističkih objekata je u BiH, u prosjeku neka je po 10 zaposlenih. To je 200.000 ljudi, još po tri člana porodice… Mi smo prepušteni sami sebi. Sve ono što je vlast obećala da nas još nije došlo”, ističe Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH.

Koferi će po svemu sudeći u hotelima biti otpakovani kad korona spakuje svoje ili kad postane dio “all inclusive” varijante naših života, nešto sa čim smo naučili kohabitirati. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad