Trudeau: Genocid u Srebrenici-tamni period historije koji ne smijemo zaboraviti

Vijesti 11. jul 202010:46 > 10:47
N1

Kanadski premijer Justin Trudeau obratio se povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici kazavši da su dešavanja iz jula 1995. godine tamni period historije koji nikada ne smijemo zaboraviti.

“Danas se Kanada pridružuje zajednicama i zemljama diljem svijeta u odavanju počasti sjećanju na žrtve genocida u Srebrenici. To je tamni period historije koji nikada ne smijemo zaboraviti. I, dok obilježavamo 25. godišnjicu ove tragedije, zavjetujemo se da ćemo pamtiti i štovati one koji su nepravedno patili i izgubili živote. Žalimo sa porodicama žrtava, njihovim prijateljima i najmilijim. Odajemo počast preživjelima koji nastavljaju da žive sa bolnim sjećanjima i koji se i dalje bore za istinu i pravdu”, kazao je Trudeau.

Kanada, kako je naveo, nastavlja biti predani član Vijeća za implementaciju mira i pomagati Bosni i Hercegovini u uspostavljanju stabilne, multietničke i ekonomski održive demokratije. 

VEZANE VIJESTI

“Ponovo potvrđujemo našu prednost izgradnji svijeta bez diskriminacije i u kome nema progona. Danas i svaki dan moramo razmišljati i učiti iz ovih mračnih perioda ljudske historije i svi zajedno se moramo suprotstaviti mržnji, netoleranciji i diskriminaciji. Jer, borbom za ljudska prava diljem svijeta ćemo odati počast žrtvama i osigurati da se zločini poput ovoga nikada više ne dese. Svim Bošnjacima u Kanadi i diljem svijeta: Kanada je uz vas i danas tuguje sa vama. Hvala vam”, naveo je premijer Kanade. 

 Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad