Steinmeier: Ime Srebrenice je urezano u naše kolektivno sjećanje

Vijesti 11. jul 202011:38 > 11:39
N1

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier obratio se porodicama žrtava, građanima i prisutnima na komemoraciji povodom 25. godišnjice genocida Srebrenici.

“Ime ovog bosanskog grada je urezano u naše kolektivno sjećanje kao najmračnije poglavlje u ratovima na teritoriji bivše Jugoslavije u 90-im. Brutalnost i obim ubistava hiljada muslimanskih dječaka i muškaraca ovdje su bez presedana u Evropi od Drugog svjetskog rata. Bio je genocid – to je bila nedvosmislena odluka Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju”, kazao je Steinmeier.

Zločini koji su ovdje počinjeni su ekstremni izraz etničkog čišćenja koji je bio cilj ne samo jedne strane u ratu, poručio je.

“Pljačka, protjerivanje, mučenje, ubistvo i masovno silovanje su bile naredbe dana, i užasavajuća spirala nasilja i kontranasilja. Naše misli su sa svim žrtvama rata i nasilja tokom sukova u Jugoslaviji u ‘90-im, i danas naravno posebno sa žrtvama Srebrenice i njihovim porodicama. Na današnjem danu sjećanja, kada je gubitak posebno bolan, iskreno vam želim puno snage”, naveo je njemački predsjednik.

Rane koje su nanesene vašem društvu prije 25 godina nisu zacijelile, kazao je.

“Jedan od razloga za to je učestali fokus na retoriku o navodnim podjelama, radije nego na vezama, zajedničkim brigama i patnjama, željama za dobru budućnost djece u evropskoj Bosni i Hercegovini koja bi trebala prevagnuti nad svim ostalim. Sjećanje na bol i patnju je važan element za pomirenje kao što je i krivična odgovornost. Ali ovo nije dovoljno. Novi mostovi se moraju izgraditi gdje su stari spaljeni. Povjerenje se mora graditi gdje je ratna retorika ispunjena mržnjom okrenula komšiju protiv komšije. Komunikacije se mora uspostaviti gdje je dugo vremena nije bilo. Imam ogromno poštovanje za sve te ljude u Bosni i Hercegovini i širom Zapadnog Balkana koji rade na pomirenju svih uključenih. Više od hiljadu organizacija civilnog društva je posvećeno sjećanju patnji žrtava”.

Kako je naveo, na današnji dan sjećanja, želi da politički lideri konačno imaju hrabrosti da se suoče sa ostavštinom historije i da se okupe kako bi pomogli društvu da se suoči sa prošlošću.

“Posljednje ali jako važno, ovo je preduslov za stabilan, miran razvoj vaše zemlje i cijelog regiona na putu ka Evropi. Previše je vremena protraćeno. More bijelih nišana u Memorijalnom je podsjetnik: nikad se zločini iz Srebrenice ne smiju ponoviti. Oni pokazuju gdje riječi i potezi puni mržnje vode. Ovo nas zadužuje sve i nameće nam odgovornost da oblikujemo budućnost zajedništva, oslobođenu mržnje i oslobođenu nasilja”. 

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za genocid počinjen u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad