Guterres: UN i međunarodna zajednica su iznevjerile ljude u Srebrenici

Vijesti 11. jul 202011:53 > 11:54
Reuters/Lisi Niesner

Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, kazao je da je genocid u Srebrenici bio najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata i da su Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica iznevjerile ljude u Srebrenici.

Kako je naveo u svojoj video poruci, 25 godina kasnije, odajemo počast onima koji su brutalno ubijeni i obavezujemo se da ih nikada nećemo zaboraviti.

“U tuzi smo sa njihovim porodicama, kao i porodicama onih koji se još uvijek vode kao nestali. Potvrđujemo našu solidarnost sa preživjelima. Prije četvrt stoljeća, Ujedinjene nacije i međunarodna zajednica su iznevjerile ljude u Srebrenici. Kao što je i bivši generalni sekretar Kofi Annan rekao, to će ‘zauvijek progoniti našu historiju’. Suočavanje sa tom prošlošću je ključni korak ka ponovnoj izgradnji povjerenja. Pomirenje mora biti poduprto uzajamnom empatijom i razumijevanjem. Pomirenje znači odbacivanje negiranja genocida i ratnih zločina, kao i svakog pokušaja glorifikacije ratnih zločinaca. To također znači i priznavanje patnje svih žrtava i neprisvajanje kolektivne krivnje. Zato pozivam sve u regiji se suprotstave govoru mržnje i retorici podjela, te narativima nepovjerenja i straha. Sve zajednice, svi lideri i organizacije, uključujući i medije se moraju obavezati na to”, naveo je Guterres.

Kako je kazao, svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju nepokolebljivu predanost svojih lidera radu na stvaranju okruženja uzajamnog poštovanja bez diskriminacije, mržnje ili poticanja na nasilje.

“Na ovu tužnu obljetnicu, podsjećamo se da je mir u Bosni i Hercegovini još krhak. Ne smijemo posustati u radu na istinskom pomirenju. To dugujemo žrtvama genocida u Srebrenici, preživjelima, građanima Bosne i Hercegovine i cijelom ljudskom rodu”, kazao je Antonio Guterres, generalni sekretar Ujedinjenih nacija.

Ove godine u mezarju u Memorijalnom centru u Potočarima kopa se devet žrtava genocida iz jula 1995. godine.

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada su smiraj pronašle 6.643 žrtve genocida, a traga se za još više od 1.000 nestalih Srebreničana. Do sada su u mezarju Memorijalnog centra ukopana 432 maloljetnika i 26 žena. Od tog broja 19 je žena žrtava genocida, a ostale su stradale tokom 1992. godine. Posmrtni ostaci žrtava genocida pronađeni su na oko 570 različitih lokaliteta.

Najmlađa do sada ukopana žrtva u Potočarima je novorođenče, djevojčica Fatima Muhić, a najstarija nana Šaha Izmirlić, rođena 1901. godine.

U napadu na “zaštićenu enklavu UN” Srebrenica, u julu 1995. godine, koji su izvele jedinice tadašanje Vojske Republike Srpske pod komandom haškog osuđenika Ratka Mladića, ubijeno je više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka, a na desetine hiljada žena, djece i starijih ljudi deportovano ili je spas bilo prinuđeno tražiti u okolnim šumama, tražeći put ka slobodnoj teritoriji na području Tuzle.

Pred Tribunalom u Haagu te sudovima u regionu, za zločine počinjene u Srebrenici do sada je osuđeno 47 osoba, na više od 700 godina zatvora, kao i četiri doživotne kazne zatvora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad