Ulaz u Hrvatsku uz PCR ili karantin

Vijesti 11. jul 202020:50 > 20:53
Pixabay

Zbog povećanog broja zaraženih osoba korona virusom u zemljama regije Hrvatska je odlučila ponovno uvesti 14 dana karantina za državljane BiH ili negativan PCR test za one koji zbog neodgodivih razloga ulaze u Hrvatsku. I dalje je dopušten tranziit kroz Hrvatsku u trajanju od 12 sati.

Državljani BiH koji nemaju hrvatski pasoš, u Hrvatsku mogu ući uz obaveznu samoizolaciju ili negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Oni koji dolaze u RH iz neodgodivih razloga, a u što se ne ubrajaju primjerice turistički aranžamani, moraće u 14-dnevni karantin, koji se može skratiti na sedam dana ako osoba dobije negativan rezultat testa na korona virus.

Turisti ulaze sa negativnim PCR testom. Mjere su uvedene zbog pogoršanja situacije kako je navedeno u privremenoj odluci koja je proslijeđena i Graničnoj policiji BiH.

Privremena zabrana ulaska u Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, istraživače i saradnike, stručnjake za brigu i starijim i osobama koje zahtijevaju hitno liječenje. Također su izuzeti prekogranični radnici, prijevoznici robe i drugo prometno osoblje, diplomate, policijski službenici, timovi Civilne zaštite, te vojno, kao i osoblje međunarodnih organizacija.

Hrvatska je podsjetimo od 1. jula otvorila granice i za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, čiji građani su ući u susjednu državu zbog poslovnih ili turističkih razloga, uz plaćenu rezervaciju smještaja i bez obavezne samoizolacije.

Ova odluka podsjetimo, donesena je nakon burnih reakcija na zatvaranje granice, posebno od strane hrvatskih državljana u BiH ali i stranaka koji su zaprijetili i bojkotom nedavno održanih izbora. Mjere su ponovno vraćene, no ovaj put one ne obuhvataju građane BiH koji imaju i hrvatsko državljanstvo, što je kod jednog djela građanstva označeno diskriminirajućom odlukom.

Da li će BiH slično postupiti, malo je vjerovatno. Podrške hrvatskih ministara za to nema, ali ni nadležnih u kriznim štabovima u BIH.

Posljednjom odlukom i dalje se dopušta tranzit kroz Hrvatsku koji ne može trajati duže od 12 sati. Prilikom tranzitiranja kroz RH, građani moraju koristiti autoceste gdje je to moguće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad