Mladi ljekari UKC RS uputili apel: Na izmaku smo snaga i kapaciteta

Vijesti 12. jul 202011:15 > 11:26
N1

Mladi ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske obratili su se građanima moleći ih da poštuju mjere kazavši korona virus nije farsa i da je situacija alarmanta. Njihovi kapaciteti su pri kraju, a oni na izmaku snaga.

Istakli su kako se na infektivnoj klinici nalazi veliki broj pacijenata i da ih dosta ima teške kliničke slike.

“Jako je teško nositi masku. Znam da nije nikome lako. Mi je nosimo od oktobra kada su se pojavile prve respiratorne infekcije. Nije lako, ali izdržite to. Covid infekcija je jako opasna jer obolijevaju i djeca i srednja i starija životna dob. Jako je teško gledati čovjeka koji se guši, a ne možete da mu pomognete”, kazala je dr.Tanja Macanović Kostić.

Pitala je da li je jedan odlazak u kafić vrijedan toga da se zarazite korona virusom.

“Gubili smo cijele porodice. Ovo nije farsa, ovo je stvarna infekcija”, kazala je.

VEZANE VIJESTI

Za sada imaju još kapaciteta, ali su na izmaku snaga. Četiri mjeseca rade pod punom opremom.

“Ako se nastavi ovakav porast oboljelih svaki dan, naši kapaciteti će biti iscprljeni. Ne želimo scenario Italije i drugih zemalja koji imaju veći i jači zdravstveni sistem”, kazala je Macanović Kostić.

Kazali su kako pacijenti ne razmišljaju koliko to sve košta i da na dnevnoj bazi troškovi iznose i do 2.000 KM. Uputili su još jednom apel građanima da se pridržavaju socijalne distance i da nose masku.

“Ne može sebi dozvoliti luksuz da ovaj broj ide prema gore. Prijeti nam kolaps zdravstenog sistema, ali i privrede. Moramo se uozbiljiti”, poručili su mladi ljekari UKC-a RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad