Hoće li lokalni izbori donijeti promjene u Srebrenici?

Vijesti 12. jul 202018:52 > 19:22
Fena/Arhiva

Hoće li lokalni izbori donijeti promjene u Srebrenici? U ovom trenutku još nema dogovora o zajedničkom kandidatu stranaka sa sjedištem u Republici Srpskoj. SDS ovaj put uskratio je potporu aktualnom načelniku Mladenu Grujičiću, za čiji mandat se, kako tvrde, vežu brojne korupcijske afere, ali i destabilizacija odnosa u samoj Srebrenici. Probosanski blok ranije je potvrdio kandidaturu Alije Tabakovića iz SDA.

Mladen Grujičić je jednostavno loš kandidat. Iza njega su korupcijske afere ali i nikad gori odnosi u Srebrenici: Na ovo bi se mogla svesti izjava Mirka Šarovića, odnosno komentar na pitanje zašto SDS ne želi podržati dosadašnjeg načelnika za zajedničkog kandidata stranaka sa sjedištem u RS.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ostaće upamćen kao jedan od rijetkih zvaničnika koji je od Glavne službe za reviziju Republike Srpske dobio negativno mišljenje za svoj rad. U posljednjem izvještaju koji prati 2019. godinu navodi se uz ostalo kako je bez konkursa i bez jasnih kriterija dijelio grantove raznim udruženjima.

Kontrole utroška nije bilo. Ugovarali su se poslovi koji nisu planirani, a garancije se nisu uzimale. Zbog brojnih nezakonitosti opština Srebrenica je dobila rekordnih 16 preporuka. Na sve navedno, još uvijek aktuelni načelnik kaže riječ je o lažima pojedinih medija.

No nisu bile promašene samo investiicije. U najmanju ruku zapaljive izjave, međunacionalne odnose u ovom gradiću dodatno su destabilizirale dok su veliki projekti izostajali.

Mladan Grujičić ostaje kandidat SNSD-a i DEMOSA-a jer je u prethodne četiri godine uradio kvalitetan posao i kako je kazao Milorad Dodik, to zaslužuje. Da li će nešto promijenti, jer je prioritet zajednički kandidat, nema potvrde.

Podsjetimo da je probosanski blok u Srebrenici postigao dogovor da zajednički kandidat za načelnika ove opštine na lokalnim izborima 2020. godine bude Alija Tabaković iz SDA. Najavljene kandidature povukli su nekadašnji načelnik Srebrenice Ćamil Duraković, ali i Sadik Ahmetović, Hamdija Fejzić, Munir Habibović.

SDP je ranije najavio kako će imati svoju listu, ali neće imati kandidata za načelnika, potvrdili su iz ove stranke.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad