Ministarstvo poljoprivrede RS osudilo upotrebu hemikalija u Ukrini

Vijesti 13. jul 202009:54 > 09:57
Vlada RS

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske osudilo je upotrebu hemijskih sredstava u prirodnim vodotocima, a što je, kako se navodi u saopštenju iz ministarstva, zabilježeno proteklog vikenda na rijeci Ukrini od strane neodgovornih pojedinaca.

“Ministarstvo je zatražilo od Inspektorata RS-a da se istraži i ispita ovaj slučaj, koji je privukao i pažnju medija, a u kojem je na osnovu do sada prikupljenih podataka utvrđeno da je pjena koja je korištena u rijeci Ukrini nastala iz topa za generator pjene. ‘Vode Srpske’ su već naložile da se uzme uzorak vode za hemijsku analizu”, navodi se u saopštenju.

Iz ministarstva podsjećaju da je upotreba hemikalija pogubna za biljni i životinjski svijet rijeka, a posebno je specifično što se to dogodilo na rijeci Ukrini, koja je jedinstvena i po specifičnom fenomenu “cvjetanja rijeke”, odnosno “ukrinskom vodenom cvijetu”, koje izaziva jedna vrsta bijelog leptira.

“Neshvatljivo je i nedopustivo da se u svrhu zabave u rijeku ispuštaju hemikalije, a ministarstvo će do kraja insistirati da se utvrde sve okolnosti i kazne počinioci ovakvog zagađenja rijeka”, saošteno je iz ministarstva.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad