Graničaru pet mjeseci zatvora zbog mita od 20 eura

Vijesti 13. jul 202011:23 > 11:26
N1

Sud Bosne i Hercegovine, nakon održanog ročišta za razmatranje sporazuma o priznanju krivnje i ročišta za izricanje krivičnopravne sankcije, izrekao je presudu optuženom Raji Kikiću koji je proglašen krivim što je počinio krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Sud je optuženog osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet mjeseci.

Na osnovu člana 56. KZ BiH optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme koje je proveo u pritvoru i to od 18. marta do 6. maja. Na osnovu člana 110. i 111. KZ BiH od optuženog Raje Kikića oduzima se imovinska korist pribavljena izvršenjem krivičnog djela u iznosu od 20 eura.

Optuženi Rajo Kikić kriv je što je dana 16. marta, u svojstvu službenog lica – graničnog policajca Granične policije BiH, na Međunarodnom graničnom prijelazu Brčko, vršeći poslove kontrole putnika i vozila, zahtijevao i primio dar kako u okviru svoje funkcije ne bi zabranio ili odbio ulazak u BiH za tri osobe iako je to bio u obavezi po odluci Vijeća ministara od 15. marta o propisivanju dodatnih uvjeta za ulazak stranaca u BiH.

Licima koja su dolazila iz područja s intenzivnom transmisijom koronavirusa (Republika Austrija) dozvolio je, bez zdravstvenog pregleda i rješenja o izolaciji, nezakonit ulazak u BiH nakon što je zahtijevao i primio novčanicu u iznosu od 20 eura, navedeno je u optužnici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad