Novi plakati u Istočnom Sarajevu: NE BIH u NATO

Vijesti 13. jul 202011:58 > 12:01
RTRS

Plakati sa natpisom na ćirilici "Ne BIH U NATO" osvanuli su na dva mjesta u Istočnom Sarajevu.

Nastavak je ovo antinato kampanje u Republici Srpskoj nakon što su slični plakati postavljani i u proteklim godinama u ovom bh. entitetu.

“Mi nismo za put u NATO i članstvo u NATO. To je konsenzus svih političkih partija u Republici Srpskoj, bile one vlast ili opozicija”, kazao je nedvno član Predsjedsjedništva Bosne i Hercegovine i lider vladajuće partije u RS Milorad Dodik (SNSD).

Podsjetimo, Bosna i Hercegovina i Republika Sjeverna Makedonija su trenutni učesnici u Akcionom planu za članstvo (MAP), ali to ne prejudicira odluku Saveza o budućem članstvu države, navodi se na web stranici NATO pakta.

MAP je pokrenut u aprilu 1999. na samitu Saveza u Washingtonu sa ciljem da se pomogne zemljama koje teže da postanu članice saveza u njihovim pripremama.

Članstvo u MAP-u je pomoglo sedam država koje su se pridružile savezu 2004. godine – Bugarska, Estonija, Latvija, Litvanija, Rumunija, Slovačka i Slovenija. Kroz isti proces prošle su i Albanija i Hrvatska, koje su postale članice 2009.

Crna Gora se pridružila MAP-u 2009 godine, te je postala članica NATO saveza u junu 2017. godine.

Bosna i Hercegovina je pozvana da se pridruži MAP-u 2010. godine, kada su ministri vanjskih poslova Alijanse pozvali vlasti u BiH da riješe ključno pitanje registracije nepokretne vojne imovine. Upis nepokretne odbrambene imovine u državi i dalje je ključan.

U decembru 2018. godine, ministri su odlučili da je NATO spreman da primi prvi Godišnji nacionalni plan BiH pri MAP-u. Registracija nepokretne vojne imovine na ime države ostaje ključno pitanje.

Poručuju da je saradnja Bosne i Hercegovine s NATO-om obostrano korisna.

BiH i NATO, navodi se, imaju za cilj poboljšati javni pristup informacijama o prednostima saradnje i mogućem članstvu BiH u Alijansi.

U tom cilju postoji nacionalna strategija NATO komunikacije. Poseban naglasak stavljen je na aktivnosti koje uključuju održivost i koje povezuju ključne aktere: vladu, civilno društvo i medije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad