U srijedu drugi pokušaj usvajanja budžeta institucija BiH

Vijesti 13. jul 202015:44 > 15:49
N1

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH će u srijedu, 15. jula, na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na hitnoj sjednici Predstavinčkog doma, održanoj u četvrtak, 9. jula, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Za Prijedlog budžeta glasala su 22 poslanika, 12 ih je bilo protiv i dva uzdržana.

Budžet nije dobio entitetsku većinu jer ga nije podržalo sedam poslanika iz Republike Srpske /SNSD, DNS, Ujedinjena Srpska/ zbog činjenice da nije ispoštovan dogovor koji su ranije postigli SNSD, HDZ BiH i SDA.

Prijedlog zakona o budžetu podržali su poslanici Mirko Šarović iz SDS-a i Mira Pekić iz PDP-a, te Adil Osmanović iz SDA, dok Branislav Borenović iz PDP-a nije glasao, iako je prisustvovao sjednici, što se računa da je bio uzdržan.

Prijedlog zakona o budžetu nije dobio podršku ni poslanika HDZ-a.

VEZANE VIJESTI

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi oko 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Na dnevnom redu hitne sjednice naći će se i izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka kojim se Savjet ministara zadužuje da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage.

Zaključkom je predviđeno i da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcionisanje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Savjetu ministara.

Predlagači ovog zaključka su poslanici Naše stranke Aida Baručija, Jasmin Emrić, Mirjana Marinković Lepić i Damir Arnaut.

Hitna sjednica Predstavnikog doma zakazana je za 11.00 časova, najavljeno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad