Patrijarh Irinej apelovao na Erdogana da promijeni odluku o Aja Sofiji

Vijesti 13. jul 202016:22 > 16:27
N1

Patrijarh srpski Irinej apelovao je danas na Tursku da odustane od odluke da Aja Sofiju pretvori u džamiju i ocijenio da je jedino pravedno rješenje da se zadrži status tog objekta kao muzeja i da se omogući obavljanje i muslimanskog i hrišćanskog bogosluženja.

“Hram je više nego dovoljno prostran da pritom niko nikome ne bi smetao. Ovakvo rješenje ne bi bilo presedan u savremenom svijetu. Napominjemo da ne samo u Jerusalimu ili na Sinaju – a to su sveta mesta za vjernike obje religije – nego i drugdje, pa i u Srbiji i drugim oblastima u kojima živi srpski narod, crkva i džamija često stoje jedna pored druge svjedočeći historijsku simbiozu, toleranciju i povjerenje među susjedima“, naveo je Irinej u saopštenju.

VEZANE VIJESTI

On je dodao da je Aja Sofija bila hrišćanski hram više od devet vijekova, a džamija nešto više od pet, a da je riječ o svojevremeno najvažnijem hramu “svekolikoga hrišćanskoga svijeta”, i na istoku i na zapadu.

“Ukidanje Ataturkovog dekreta i jednostrano vraćanje Svete Sofije u status džamije smatramo, sljedstveno, ne samo za historijsku nepravdu nego i za ishitren i nepotreban politički korak, štetan kako za međunarodni ugled Turske tako i za odnose i povjerenje između hrišćana i muslimana u svijetu”, naveo je on.

Irinej je izrazio nadu da je svakome jasno da alternativa za budućnost nije vještački izazvana konfrontacija dviju najvećih svjetskih religija, hrišćanstva i islama, nego mir među njihovim vjernicima, i ne samo mir ili prosto tolerancija već i uzajamno poštovanje.

On se pridružio apelima koje su predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu uputili patrijarh moskovski Kiril, papa Franjo i drugi i zamolio ga da odustane od svoje namjere da promijeni namjenu Afa Sofije i zadrži status kvo.

“Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi utjeha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj Crkvi i romejskoj (grčkoj) zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi donio savremenoj Turskoj i odobravanje, povjerenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara”, dodao je Irinej.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad