Šepić: Usvojite budžet ili protesti u svim gradovima BiH

Vijesti 13. jul 202018:25 > 18:26
N1

Učinit ćemo sve da se u srijedu usvoji budžet. Vjerujem da će se to i desiti. Ako se to ne desi, onda ćemo se sastati krajem sedmice i preuzeti konkretne korake. Važno je reći - spremni smo, ako budemo primorani, organizovat proteste u svim gradovima Bosne i Hercegovine, kazao je za N1 Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije BiH, Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres, Božo Skopljaković, predsjednik Hrvatske stranke i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka, održali su danas online sastanak.

Pročitajte još

Šta ste se dogovorili?

Rekao bih da se u ovom trenutku kao društvo nalazimo u teškom stanju. Trebamo svi biti odgovorni što se tiče pandemije, ali trebamo i odgovoriti na pokušaj vladajućih stranka da ukradu demokratiju. Zbog toga smo se sastali i razgovarali. Sastanak je bio konstruktivan. Ono što me je obradovalo da su sve kolege pokazale odgovornost. Mi smo danas poslali poruku da za nas ne postoji opcija odgađanja izbora.

Idete li na demonstracije?

Koristeći sve demokratske mehanizme natjerat ćemo ih da idu na izbore. Sačekat ćemo da vidimo hoće li u srijedu usvojiti budžet, ako tako bude nema potrebe za protestima. Ovo je jasna poruka njima, ovo je pozitivan pritisak. Ukoliko ne usvoje budžet mi ćemo naći načina kako da urade tu vrstu posla i da ne ukradu izbore.

Zbog čega, kako tvrdite, SDA, HDZ BiH i SNSD ne žele izbore?

Vidjeli ste šta su radili Mostaru preko 10 godina. Vidjeli su da to može proći i pokušavaju to preslikati na nivou BiH. Sve drže u svojim ruka i zašto bi to riskirali. Oni razmišljaju da pod krinkom ovih problema, poput korone ili neusvajanja budžeta, ne održe izbore. Pogledajte proteste koje je Mirsad Hadžikadić organizovao krajem maja, sada mu stigla krivična prijava. Pokušavaju nas zastrašiti, ali su napravili kontraefekat.

Ukoliko se ne usvoji budžet, hoćete li otkriti koji vam je sljedeći korak?

Prva stvar je da ćemo sve učiniti da se u srijedu usvoji budžet. Vjerujem da će se to i desiti. Ako se to ne desi, onda ćemo se sastati krajem sedmice i preuzeti konkretne korake. Važno je reći – spremni smo, ako budemo primorani, organizovat proteste u svim gradovima Bosne i Hercegovine. Gledali smo kako da to uradimo, a da ne ugrozimo zdravlje ljudi. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad