Organizator: Skoro nikakve šanse da se Novalić zarazio na Maršu mira

Vijesti 13. jul 202022:16 > 22:34
Fena

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a" Srebrenica iz jula 1995. godine, izrazio je želju za brzim oporavkom federalnog premijera Fadila Novalića, ali je istakao da je mala mogućnost da je on zaražen korona virusom na Maršu mira.

Kako je kazao Fejzić, odlučio je da reaguje nakon što je na pojedinim portalima pročitao kako se “sumnja na to da se premijer zarazio prilikom Marša mira”.

VEZANE VIJESTI

“Organizacioni odbor za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenicai ukop identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine, učinio je sve da se ovogodišne obilježavaje godišnjice provede po svim važećim epidemiološkom mjerama, pa tako i Marš mira. Učesnici su bili u manjim grupama s vremenskim razmakom u kretanju, pod maskama, a temperatura im je mjerena na početku svake rute. Marš su pratile i medicinske ekipe.

Temperatura je mjerena i učesnicima zadnje rute koja je polazila iz Mravinjaca, a gdje se pridružio i federalni premijer. Nije bilo sumnjivih slučajeva. Žao nam je štio je premijer Fadil Novalić pozitivan na koronavirus i želimo mu brz oporavak. Organizacioni odbor je kontaktirao medicinske stručnjake, epidemiologe koji su kazali da je mogućnost da se premijer zarazio tokom Marša mira minimalna, šta više, nikakva”, poručio je Fejzić.

Podsjećamo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pozitivan je na korona virus, potvrdio je nalaz testiranja. On je prilično dobrog zdravstvenog stanja, nema jačih simptoma i komunicira telefonski sa saradnicima.

Premijer je testiran isključivo na osnovu toga što je prve simptome, ispoljene jedino u vidu lagano povišene tjelesne temperature, osjetio nakon učešća u Maršu mira upriličenom povodom obilježavanja 25. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici.

U grupi u kojoj se tada kretao bilo je 20-ak ljudi. Njih je Novalić iz preventivnih razloga pozvao da se također testiraju. Pozvao je da to učine i novinari odnosno snimatelji s kojima je tokom Marša mira kontaktirao odnosno davao izjave za javnost.