Dr. Umihanić: Pozdrav s dva podignuta prsta, maska i distanca, vode do pobjede

Vijesti 14. jul 202008:41 > 08:50
N1

Prof. dr. Šekib Umihanić sa Univerzitetsko Kliničkog Centra u Tuzli bio je gost Novog dana. Maska i odstojanje, kako je istakao doc. dr. Umihanić, su glavne preporuke u borbi protiv pandemije korona virusa.

Naglasio je i kako se u zadnje vrijeme pojavile lažne informacije, odnosno pita se da li korona virus uopšte postoji, te rekao kako se takvim stvarima nastoji omalovažiti sav trud kojim zdravstveni radnici i armija profesionalaca nastoje da pomogne stanovništvu.

Imam osjećaj da je došlo do zasićenja u stanovništvu zbog situacije i smatram da bi sve mjere trebalo pooštriti. Mislim da je prošlo vrijeme preporuka i da je došlo vrijeme zabrana. Ono što se u Srbiji dešava je jasan rezultat šta se desilo zbog nepoštivanja preporuka. Poznavajući kolege i zdravstveni sistem Srbije, smatram da imaju dobar, ali imaju i vojsku koju su stavili na raspologanje ali je došlo do znatno većeg broja oboljelih“, kazao je za N1.

Prof. dr. Umihanić je u Novom danu rekao i šta bi on zabranio te potcrtao kako bi to bila masovna okupljanja.

Kafane, tržni centri, parkovi su puni, i sve to dolazi do neminovnosti da moramo ograničiti i radno vrijeme ugostiteljskih objekata. Sve te mjere koje se preporučuju su ograničenog tipa i smatram da sve te mjere treba da budu rigorznije i ako se desi, a dešava se iz dana u dan povećanje broja zaraženih, da ćemo morati uvesti neke mjere“, naglasio je.

Umihanić je za N1 prenio informacije koje je zatekao u Novom Pazaru i kakva je trenutna situacija u tom gradu kada je u pitanju borba protiv koronavirusa, s obzirom da je i on bio u timu iz Tuzle koji je išao u Srbiju kako bi pomogli tamošnjim kolegama.

Naša dva tima su išla u Novi Pazar – iz Tuzle i Sarajeva. Ja sam dan ranije otišao u službenu posjetu. Tužno je stanje tamo. Opšta bolnica u Novom Pazaru je proglašena Covid bolnicom i tamo je formirana i poljska bolnica. Hirurgija i ginekologija su jedina odjeljenja koja rade u Opštoj bolnici, a sva ostala su pretvorena u Covid odjeljenja. Zaštitnih odijela ima dovoljno, ali je primijetan nedostatak osoblja. Dio je bolestan, a dio umoran i iz tih razloga smo uputili naše stručnjake u Novi Pazar. Primijetio sam da je loša putna infrastruktura tako da je teško komunicirati između zdravstvenih ustanova u Sandžaku.Informatizacija nije sprovedena na nivou radiologije. Mi imamo dobre doktore u tom polju i ta vrsta pomoći i intervencije u tim softverima bi znanto pomogla u radu kolegama u Sandžaku. To znači da bi oni mogli sve te snimke da snime i nakon digitalne obrade da pošalju i konsultuju bilo koga pa i nas. Lijekove imaju, zaštitna odijela imaju, kao i anesteziologe, interniste, pulmologe“, kazao nam je.

Srbija planira kolektivnu vakcinaciju stanovništva protiv sezonske gripe, a dr. Umihanić je rekao za N1 kako ta informacija govori koliko su kolege u Srbiji profesionalne i kako rade stvari na vrijeme.

I mi na UKC znamo da se sad počinje sa aktivnostima oko evidencije ko treba da se vakciniše. Mora se provesti i procedura nabavke vakcina. Obavljali smo anketu između zdravstvenih radnika ko želi da se vakcniše. Svakako bi se trebalo zaštititi od sezonske gripe, tako se pomaže stanovništvu. A šta mi dobivamo sa vakcinacijom od gripe? Apsolunta zaštita ne postoji ali postoji da svi oblici koji se pojave budu blaži. Svakako opravdano i to bi trebalo sada i da se prijavi kod nas ko je zainteresovan“, istakao je za N1.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad