Dr. Musa za N1: Dok god ima osjetljive populacije, bolest će se prenositi

Vijesti 14. jul 202010:03 > 10:23
N1

Epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine Sanjin Musa rekao je za N1 kako je na području Federacije Bosne i Hercegovine primijetna progresija, odnosno nastavak širenja Covida-19.

Ako usporedimo prvu sedmicu juna, kada smo imali prosječno osam slučajeva u jednoj sedmici, mi sada na početku jula govorimo o prosječno 130 potvrđenih slučajeva. Primijetno je značajnije širenje u zajednici i naš zadatak je da suzbijemo širenje virusa korona“, rekao je za N1 dr. Musa.

Potcrtao je da je ključna strategija u borbi protiv virusa korona otkrivanje slučajeva, njihovo izoliranje, kao i istražiti kontakte zaraženih te pratiti razvoj situacije.

Drugi način kako se možemo suprotstaviti jeste individualno ponašanje. Jasno je kolika je važnost toga, odnosno koliko se pridržavamo mjera nošenja maski, održavanje distance, i pranja i dezinfekcije ruku. Kontrola ove bolesti podrazumijeva opterećenje za društvo. Potrebno je činiti sve da se onemogući prenos virusa. Svijest treba da bude na visokom nivou“, naglasio je.

Pročitajte još

Kada je u pitanju testiranje na gripu, rekao je da je rano, s obzirom da sezona gripe počinje u desetom mjesecu i nadzor nad gripom traje do maja naredne godine.

Dakle, u 11. mjesecu se pojavljuju prvi slučajevi grupe i tokom narednih mjesec-dva dolazi do širenja i vrhunac aktivnosti bude krajem januara, odnosno početkom februara. U martu aktivnost pada. Karakteristika Covida-19 je da je novi virus i većina ljudi je osjetljiva. Dok god ima osjetljive populacije, bolest će se prenositi“, kazao je dr. Musa.

“Da bi spriječili širenje bolesti, više od 60 posto populacije mora biti imuno, a imunitet se može steći da prebolite bolest ili da budete vakcinisani”, naglasio je.

Dr. Musa je za N1 rekao i kako je individualno ponašanje jedno od ključnih faktora u borbi protiv novog korona virusa.

“Inicijalno obolijevaju mlađi, a oni imaju i najmanje zabilježenih komplikacija, ali sudjeluju u prenosu. Ako dozvolimo da se dalje prenosi, imat ćemo slučajeve da obole i ranjive skupine. Ni mlade skupine nisu pošteđene, ali ukoliko se širi bolest, imat ćemo komplikacije i nažalost smrtne slučajeve“, istakao je.

Mi od samog početka znamo da će 80 posto osoba imati blage simptome a svaka peta osoba će imati komplikacije u smislu upale pluća. Sigurno da se bolest više prenosi u zatvorenom prostoru, a sada se više boravi na otvorenom, s obzirom da je toplo vrijeme, pa škole ne rade. Djeca imaju rijetko komplikacije ali sudjeluju u prenosu, i sve to čini jedno od kontrolnih mjera kako na nivou populacije da se ova bolest suzbije“, rekao je za N1.

Govorio je za N1 i o mogućnosti donošenja rigoroznijih mjera te kazao kako je Krizni stožer Federalnog ministarstva zdravstva naveokako su epicentri u FBiH dva kantona, odnosno Tuzlanski i Sarajevski i da je prepušteno da na nivou kantonalnih stožera poduzimanje represivnijih mjera kako bi se dovelo so suzbijanja širenja bolesti.

Kazao je i da se još uvijek ne govori o zatvaranju objekata, već da je važnost na onim mjerama u objektima da se širenje svede na minimum, odnosno da se i na otvorenom prostoru drži razmak između stolova, te da veća okupljanja doprinose ubrazanom širenju korona virusa, što se mora spriječiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad