Vatreš: Medicinske sestre su shvatile da se trebaju boriti za sebe

Vijesti 14. jul 202011:32 > 11:55
N1

Skoro osnovani Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo i njihov predsjednik Elvedin Vatreš, održali su danas konferenciju za novinare, pojasnivši javnosti svoju svrhu, ciljeve i odgovorivši na spočitavanja Edi Selimiću, predsjedniku Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo, čiji radnici su u štrajku.

“Sindikat smo osnovali da bismo vratili i borili se za status medicinskih sestara, za njihovo bolje sutra, kako bismo vratili nekadašnje povjerenje medicinske sestre, ako ništa bar prije onog ratnog vremena, gdje je potpuno drugačije izgledalo za razliku od ovog današnjeg vremena, gdje je sestra bačena na marginu i zaboravljena”, poručio je Vatreš. 

Kazao je da ovim putem želi da demantuje dr. Edu Selimića i da medijima, javnosti i građanima saopći da su registrovani 21.aprila po validonom rješenju.

“Rečeno je da nemamo ID broja, i to demantujem” rekao je pokazavši registraciju sa pečatom.

“Rečeno je da koristimo račune, ne znam ni ja kakve”, dodao je, te pokazao i ugovor od banke.

Rekao i da broj članstva od aprila je 700 medicinskih sestara.

“Medicinske sestre su shvatile da se trebaju boriti za sebe. Press smo napravili zbog ovih situacija i da pojasnimo da postojimo i da ne želimo podržavati štrajk koji traje već dugu niz mjeseci u kojem smo i mi bili u neko periodu prije sedam mjeseci i gdje smo uvidjeli da neke stvari se ne mogu raditi, posebno u periodu pandemije kada treba narodu da se pomogne”, kazao je Vatreš, uporedivši to sa dezerterstvom.

Pojasnio je da su zajedno bitan čimbenik i doktori i sestre. 

“Zdravstvo ne može postojati ako nemamo doktora i ako nemamo medicinsku sestru. Često kažem – doktor je mozak, a sestra srce. Jedno bez drugog ne može. Bilo koja karika u tom lancu ako ne funkconira – trpe pacijenti”, rekao je Vatreš. 

Podsjetimo, oko 3.500 radnika zaposlenih u zdravstvu u Kantonu Sarajevo prošle sedmice stupilo je u generalni štrajk zbog nepotpisanog novog granskog kolektivnog ugovora.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika, inače, počeo je 2. septembra 2019. godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa bio prekinut.

U novom granskom kolektivnom ugovoru medicinski radnici traže veće koeficijente na obračun plaća. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad