Europarlamentarci pisali predsjedniku EP zbog Janšinih stavova o Srebrenici

Vijesti 14. jul 202011:51 > 12:04
Stranka LMŠ/Facebook

Slovenski europarlamentarci Irena Joveva i Klemen Grošelj pisali su Davidu Sassoliju, predsjedniku Evropskog parlamenta, zbog statova premijera Slovenije Janeza Janše o Srebrenici.

“U subotu, 11. jula, obavili smo komemoraciju 25. godišnjice masakra u Srebrenici koji simbolizuje mračni ponor balkanskih ratova i najračniji momenat u historiji moderne Evrope. Ovom prilikom, premijer Slovenije Janez Janša, blizak politički saveznik mađarskog premijera Viktora Orbana i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, objavio je tvit u kojem tvrdi da se masakr ‘ne bi dogodio da je komunistička ideologija eliminisana sa teritorije bivše Jugoslavije i da su se poslijeratna ubistva u Sloveniji i drugdje osudila’. Nekoliko sati kasnije, tvitao je i da se ‘srebrenički masakr ne bi dogodio da su Ujedinjene nacije osudile komunističke genocide u istoj mjeri kao što su osudile holokaust. Pošto to nije učinjeno, doktrina JNA (Jugoslovenske Narodne Armije) po kojoj se neprijatelj mora fizički uništiti je ponovno oživjela prilikom raspada Jugoslavije’. Smatramo da takve izjave predstavljaju potpuno nepoštivanje historijskih činjenica, kao i da predstavljaju grubo pogrešno tumačenje tragedije koja se dogodila u Srebrenici i sramotnu političku manipulaciju koja vrijeđa sjećanje na hiljade muškaraca, žena i djece koji su izgubili život u jednom od najtragičnijih događaja u nedavnoj historiji Evrope. Nesporno je da se sva slična zvjerstva moraju najoštrije osuditi, gdje god i kad god se se ona dogođala. Ali pribjegavanje političkoj i ideološkoj zloupotrebi, pa čak i zlostavljanju historijskih činjenica, je duboko nepodnošljivo”, naveli su slovenski europarlamentarci.

VEZANE VIJESTI

Kako su poručili, “zloupotreba i politizacija srebreničkog genocida, čisto za interne ideološke i partijske svrhe slovenskog premijera Janše, predstavlja samo vrh ledenog brijega šireg i zabrinjavajućeg trenda historijskog revizionizma i relativizma koji je rezultat alarmantnog rasta daleke desnice i populističkih snaga širom Evropske unije”.

“Takvi drski i beskrupulozni pokušaji manipuliranja i ponovnog pisanja historije, posebno od strane najvišeg političkog predstavnika države, nažalost postaju norma u Sloveniji i dijelovima EU, koja se ubrzano širi po cijelom kontinentu. Mi čvrsto vjerujemo da se takvi postupci ne mogu i ne smiju ignorisati. Mi, kao izabrani predstavnici EU, imamo obavezu da osudimo takve političke izjave i komunikaciju. Stoga vas pozivamo, časni gospodine predsjedniče, da preduzmete potrebnu političku inicijativu i pokrenete ozbiljnu političku raspravu o ovom pitanju koja bi obuhvatila kompletnu EU. Kako započinjemo rasprave o Budućnosti Evrope, usvajanje i poštivanje historijske tačnosti mora da predstavlja jedan od ključnih stubova za to”, navode slovenski europarlamentarci Irena Joveva i Klemen Grošelj u pismu Davidu Sassoliju, predsjedniku Evropskog parlamenta.

Jučer su poslanici Socijaldemokrata i Ljevice na sjednici slovenskog parlamenta tražili da se premijer Janez Janša izvini zbog uvredljivog tvita o Srebrenici, a umjesto izvinjenja, dobili su objašnjenje zbog kojeg su napustili sjednicu.

I stranke koje su u koaliciji sa Slovenačkom demokratskom strankom također su se distancirale od Janšinog tvita, apelujući da se tako nešto ne ponovi.

Predsjednik parlamenta Igor Zorčič podsjetio je da su poslanici minutom šutnje odali počast žrtvama genocida u Srebrenici i izrazio žaljenje što Janša to nije spomenuo u svom tvitu.

Slovenski premijer Janez Janša morao se u ponedjeljak u parlamentu braniti od tumačenja kako je povrijedio žrtve srebreničkog genocida iz 1995. godine, nakon što su ga zastupnici Socijalnih demokrata (SD) i Ljevice (L) pozvali da se zbog jednog ranijeg teksta ispriča.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad