Dr. Zeljković: Došlo do smirivanja epidemiološke situacije i smanjenja žarišta

Vijesti 14. jul 202012:00 > 12:13
N1

Na današnjoj pres-konferenciji Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske saopšteno je da je u posljednja 24 sata u RS 237 osoba testirano, od čega je infekcija korona virusa potvrđena kod 50 osoba, a nažalost prijavljena su i dva smrtna slučaja - jedno iz Ljubinja i Sokoca.

Od početka epidemije, odnosno od 4. marta do 13. jula 2020. u Republici Srpskoj na virus korona testirano je 42.126 osoba, i infekcija je potvrđena kod 3.254 osobe, od kojih je 52 posto oporavljeno. U Institutu za javno zdravstvo RS prijavljena su 141 smrtna slučaja.

Kada je riječ o uzrastima zaraženih, najviše je u onoj skupini od 30 do 64 godine, a namanje u dobnoj skupini od 0 do 4.

U UKC RS trenutno je hospitalizovano 58 osoba, dok u svim ostalim bolnicama u RS taj broj iznosi 176.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković istakao je na današnjoj pres-konferenciji da je došlo do smirivanja epidemiološke situacije i smanjenja žarišta te da se situacija može smatrati da je pod kontrolom i u fazi smirivanja.

Razgovarali smo sa komandantima kriznih štabova i pokušali smo da napravimo uvid o tome zašto je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. Bitno je da da su oni određene mjere već donijeli. Primjenjivanjem tih mjera naravno da daje rezultate. I dalje apelujemo na sve građane RS da se pridržavaju mjera koje smo donijeli. Svjesni smo da sa toplijim vremenom građani više žele da se druže ali je potrebno pridržavati se mjera. U narednom periodu Institut za javno zdravstvo RS će raditi nadzor na epidemiološkoj situaciji, kao i razmatranje uvođenja i prijedloge novih mjera“, rekao je Zeljković.

“Bitno je za lokalne zajednice da imaju sva prava da uvedu određene mjere”, dodao je.

Cilj nam je da pozitivnih bude što manji u narednom periodu i da imamo što manji broj zaraženih“, naglasio je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad