U BiH 189 novih slučajeva korona virusa, pet osoba preminulo

Vijesti 14. jul 202012:24 > 12:28
N1

Prema podacima entitetskih institucija, u Federaciji Bosne i HErcegovine i Republici Srpskoj, registrovano 189 novozaražnih osoba na korona virus dok je pet osoba preminulo.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata (do 12h) u Federaciji BiH registrirani su rezultati testiranja 1.166 uzoraka, od kojih je 139 pozitivnih na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom, Zeničko-dobojskom, Hercegovačko-neretvanskom, Zapadnohercegovačkom, Srednjobosanskom, Bosansko-podrinjskom i Kantonu Sarajevo. Iz Zavoda za javno zdravstvo u saopćenju napominju da su u protekla 24 sata prijavili rezultate testiranja obavljene tokom jučerašnjeg dana i jutros do 10:30 sati, kao i zaostale rezultate testiranja od 10. do 13. jula ove godine.

U Federaciji BiH do sada je testiran 69.221 uzorak, a COVID-19 je potvrđen kod 3.851 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 1528 pacijenata, 46 pacijenata oporavilo se u protekla 24 sata. Trenutno je aktivno 2.239 slučajeva-oboljelih od COVID-19, a do sada su zabilježena 84 smrtna slučaja. U posljednja 24 sata prijavljena su tri smrtna slučaja, radi se o muškim osobama iz Sarajeva (1932.), Sapne (1939.) i Gračanice (1937.).

Iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva preporučuju građanima da zbog pogoršane COVID-19 epidemiološke situacije, izbjegavaju javna okupljanja i ograniče svoja kretanja. Podsjećaju građane na neophodnost pridržavanja mjera lične/osobne zaštite, držanje razmaka od dva metra i izbjegavanje rukovanja i grljenja, nošenje maski u zatvorenom javnom prostoru te ukoliko na otvorenom nije moguće održati distancu od dva metra,često i temeljito pranje ruku, održavanje lične/osobne higijene i higijene prostora, kao i da se poslodavci i uposleni pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata na virus korona pozitivno je 50 osoba od testiranih 237, a umrlo je dvoje iz Ljubinja i sa Sokoca, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Vršilac dužnosti direktora Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković rekao je novinarima da ovo potvrđuje da se nastavlja trend pogoršanja epidemiološke situacije.

“Nažalost, u nekim opštinama je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije, ali, uprkos svemu, u nekima od njih situacija se smiruje. Cilj nam je da broj pozitivnih lica na virus korona bude što manji i zato je neophodno poštivati propisane mjere”, naglasio je Zeljković.

Doktor Jelena Đaković-Dević rekla je da je najveći broj zaraženih lica u protekla 24 sata u Zvorniku i to njih devet.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad