Vijeće ministara BiH imenovalo direktore SIPA-e i RAK-a

Fena

Vijeće ministara BiH imenovalo je Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Draška Milinovića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), potvrđeno je za N1.

Prethodni predsjedavajući Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije BiH Plamenko Čustović podnio je ostavku nakon što je bivši direktor Radio-televizije RS-a Draško Milinović većinom glasova predložen za čelnika Regulatorne agencije za komunikacije BiH. Milinović je, podsjetimo, bivši direktor RTRS-a – javnog emitera koji je u prethodnom periodu bio više puta kažnjavan od strane RAK BiH zbog nepoštovanja i nepridržavanja regulative — kodeksa i općih akata propisanih od strane upravo Vijeća RAK BiH.

 Danas je na poziciju direktora SIPA-e imenovan Darako Ćulum, sada već bivši direktor Policije Republike Srpske, protiv čijeg su imenovanja bili članovi grupe građana “Pravda za Davida”. Upravo u periodu dok je Ćulum bio čelni čovjek entitetske policije, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen je David Dragičević.

 ”Darko Ćulum je direktor iste one policije koja je održala sramnu konferenciju za novinare gdje je gotovo ‘zaključen’ slučaj Dragičević i zbog koje su građani izašli na ulicu. Tu istu konferenciju za novinare su poslije mnogi, uključujući i predstavnike vlasti, nazvali ‘greškom’. Šta je direktor policije preduzeo po tom pitanju? Šta je direktor policije poduzeo po pitanju Davidovog donjeg veša (kao dokaznog materijala) koji su pripadnici policije bacili? Darko Ćulum je direktor policije koja se 25. decembra 2018. godine brutalno obrušila na goloruk narod. Na narod koji traži samo jedno – istinu i pravdu za Davida i ništa više od toga. Umjesto da uhite obojicu, policija je uhapsila roditelje ubijenog Davida”, naveli su tada saopćenju iz grupe građana “Pravda za Davida”.

Na dnevnom redu sjednice predviđena su i imenovanja direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, te obavijest o isteku mandata i pokretanju procedure za izbor i imenovanje direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine te Informacija o isteku mandata direktoru Direkcije za evropske integracije Vijeća ministara BiH. 

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednice (HDZ) i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik prošle sedmice dogovorili su ta imenovanja, a bilo je predviđeno da pisao bude završen u prošli četvrtak kada je predsjedavajući Vijeća ministara Bih Zoran Tegeltija (SNSD) trebao predložiti Selmu Cikotića (SDA) za novog ministra sigurnosti BiH, ali to se nije dogodilo.

Sjednica je tada otkazana jer za njen dnevni red nisu glasali ministri iz HDZ-a i bio je to prvi put u ovom sazivu da dnevni red nije usvojen.

Više detalja u prilogu Milice Vučetić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad