Tegeltija: Riješili smo ono što je nekoliko mjeseci bilo tačka neslaganja

Vijesti 14. jul 202014:43 > 14:45
N1

Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine potvrdio je da su riješena neslaganja oko imenovanja za pozicije za koje su završene redovne procedure.

“Riješili smo ono što je nekoliko mjeseci bilo tačka spora i neslaganja u Vijeću ministara, a to je zahtjev da se završe imenovanja onih pozicija za koje su završene redovne procedure. Mi smo to završili, sva imenovanja su okončana. Imenovan je direktor SIPA-e, Darko Ćulum, direktor RAK-a, Draško Milinović, direktor Agencije za obrazovanje policijskih kadrova, Marko Vujović i direktor Službenog glasnika, Dragan Prusina“, poručio je Tegeltija.

Tegeltija je kazao da će se na naradnoj sjednici Vijeća ministara naći sve pozicije za koje bude sprovedena konkursna procedura. Očekuje se pokretanje procedure za direktora Uprave za indirektno oporezivanje.

“Ali oko toga ne postoji politička saglasnost kome će pripasti ta pozicija. Bit će potrebno vremena da se to usaglasi. OSA, SDA je dostavila svoj prijedlog za imenovanje sadašnjeg direktora. Ja ću pokrenuti proces imenovanja. Tu ima i Predsjedništvo nadležnosti, Predstavnički dom PS BiH. Kada prikupimo mišljenja, uputit ćemo prijedlog prema Vijeću ministara”, kazao je.

Tegeltija je potvrdio da će uskoro utvrditi prijedlog za imenovanje novog ministra sigurnosti BiH, a kako je kazao – to bi se moglo desiti već tekuće sedmice.

VEZANE VIJESTI

Tegeltija je rekao da je usvojena informacija o isticanju mandata nekih drugih službenika, o potrebi da se raspišu konkursi za njihova imenovanja, te da je dopunjena odluka o načinu ulaska stranaca u BiH za vrijeme pandemije korona virusa.

Tegletija je rekao kako će poslanici SNSD-a uz sugestije i primjedbe glasati za budžet institucija Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Na pitanje reporterke N1 – zašto 11. juli nije proglašen danom žalosti i zbog čega ambasador BiH u Kanadi, Marko Milisav, nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova – Tegeltija je kazao:

“To su događaji koji su iza nas. Tačka je bila predviđena, nismo mogli da je razmatramo na prošloj sjednici. Ne mogu da komentarišem to. Danas da raspravljamo o tome bilo bi besmisleno”, zaključio je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad