Rješenje o zaraženosti koronom će doći, a možda i neće

Vijesti 14. jul 202018:36 > 19:14
N1

U Bosni i Hercegovini 193 novozaraženih korona virusom, novi je presjek stanja. Pet je smrtnih slučajeva. Lokalni prijenos virusa već odavno je prisutan, a zabrinjavaju podaci kako se zaraženi kreću bez rješenja o izolaciji, jer im nadležni organi nikada to rješenje nisu izdali. Istovremeno postavlja se pitanje masovnog testiranja na virus gripe kako se ne bi dogodilo preklapanje ovog virusa i korone. No nijedno ni drugo neće zaustaviti odlazak stanovništva iz BiH.

Rješenje će doći, a možda I neće, tako su nadležni poručili u telefonskom odgovoru gledaocu koji je želio ostati anoniman. Potvrdu da je zaražen koronom dobio je 6. jula. Tada mu je rečeno da u izolaciji treba biti do 20 .jula , pisanu potvrdu nikada nije dobio. Vani ne izlazi isključivo zbog vlastite, a ne odgovornosti nadležnih.

“Stvarno neozbiljna situacija što se tiče izdavanja ovih rješenja. Zvao sam, pitao sam, rečeno mi neka ste vi dobro jer rješenje će doći, a možda i neće. Oni se pravdaju time da su prebukirani. Kad će doći rješenje, hoće li doći rješenje za zaista ne znam”, kazao nam je navedeni gledalac.

Zbog ovakvih slučajeva Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je hitan zahtjev za dosljedno postupanje nadležnih kantonalnih organa vlasti u skladu sa Zakonom o zaštiti građana od zaraznih bolesti. Podsjećaju da u slučaju potrebe kantonalni krizni štabovi mogu uvesti i represivnije mjere

Pitali smo epidemiologa Sanjina Musu govorimo li o zatvaranju objekata?

“Još uvijek ne govorimo, nego govorimo o svim mjerama kojim smo rekli na koji način objekti mogu funkcionirati, a da ne dođe do širenja zaraze”, odgovorio je. 

I dok u Federaciji ističu da je na terenu prisutno masovnije testiranje, u Republici Srpskoj matematički gledano taj broj je znatno manji. Samo u protekla 24 sata izvršeno je 237 laboratorijskih testiranja.

“Što se tiče hospitalizovanih lica u UKC-u RS imamo 58 , dok u svim ostalim bolničkim ustanovama Republike Srpske taj broj je 176”, kazala je Јelena Đaković Dević, epidemiologinja.

No i pored manjeg broja testiranih lokalna transmisija virusa već je odavno prisutna. U Prnjavoru među osam novozaraženih I petogodišnje dijete.

“Novozaražena lica su bila u direktnom kontaktu sa zaraženim licem, a prema trenutnoj epidemiološkoj situaciji, pod zdravstvenim nadzorom nalazi se 40 osoba”, navodi se u izvještaju. 

Osim mjera, zarazu bi spriječilo i vakcinisanje ili opći imunitet za što je potrebno da Covid preboli 60 posto svjetskog stanovništa. U čekanju na vakcinu za koronu, u regiji se predlaže masovno testiranje na virus gripe kako se ne bi dogodilo preklapanje virusa gripa i korone? Na UKC-u Tuzla zbog neophodnih procedura nabavke vakcina počeli su sa aktivnostima oko evidencije ko treba da se vakciniše.

“A šta mi dobivamo sa vakcinacijom od gripe? Apsolutna zaštita ne postoji ali postoji da svi oblici koji se pojave budu blaži, i da nema mortaliteta”, kazao je Šekib Umihanić, UKC Tuzla.

“Testiranje na gripu u ovom trenutku još uvijek je rano. Mi znamo da sezona gripe počinje u desetom mjesecu, znači praktično od oktobra i nadzor nad gripom traje do maja naredne godine”, kazao je Musa. 

Korona virus uticao je na životne tokove i planove svih pa i onih građana koji su odlučili napustiti BiH. Redovi pred njemačkom ambasadom u Sarajevu, od početka jula kada je počeo postepeni rad konzularnog odjela ponovo su slika koju bilježimo u glavnom gradu BiH.

“Korona virus da li će usporiti ili ne još uvijek ne znam. Sve zavisi da li će biti otvorene ili zatvorene granice”, kazao je Haris Bendić. 

“Pandemija jeste jednim dijelom usporila sve, ali opet to ide brzo”, smatra Amila Begović.

I tako dok pandemija usporava ionako tromi ekonomski razvoj BiH, pitanje je koliko će tek ubrzati odlazak građana među kojima sve češće i ovo razmišljanje: “Što se tiče građana BiH, šta da im kažem ko zadnji, izađe nek izgasi svjetlo”. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad