Predsjednik CIK-a sa predstavnicima međunarodne zajednice o izborima

Vijesti 14. jul 202021:16 > 21:17
N1

Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ Bosne i Hercegovine Željko Bakalar razgovarao je danas sa predstavnicima međunarodne zajednice u BiH o finansijskim problemima organizacije lokalnih izbora ove godine, te izrazio nadu da će na sutrašnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020.

Bakalar je, na onlie sastanku upoznao visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, ambasadoricu Kathleen Kavalec, šeficu Misije OSCE-a u BiH, ambasadora SAD u BiH Erica Nelsona, ambasadora Republike Francuske u BiH Guillaumea Jean-Roussona, ambasadoricu Savezne Republike Njemačke u BiH Margretu Uebber, ambasadora Italije u BiH Nicolu Minasijem, zamjenicu ambasadora Velike Britanije u BiH Ruthu Wiseman i šeficu Pravne službe u Delegaciji EU u BiH Branku Bajić.

Iz CIK-a je saopšteno da je Bakalar učesnicima sastanka prenio da je ovim dopisom još jednom ukazano na činjenicu da nisu obezbijeđena sredstva za sprovođenje lokalnih izbora ni dva mjeseca nakon raspisivanja, što je bila zakonska obaveza institucija BiH.

Učesnici sastanka su izrazili nadu da će usvajanjem budžeta biti obezbijeđena sredstva za održavanje lokalnih izbora 2020. godine u predviđenim rokovima.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH sutra će na hitnoj sjednici razmatrati izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu.

Na hitnoj sjednici Predstavničkog doma, održanoj u četvrtak, 9. jula, Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu upućen je na usaglašavanje Kolegijumu, nakon što nije dobio entitetsku većinu.

Prijedlog budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu iznosi blizu 1,8 milijardi KM, od čega se 996 miliona KM odnosi na finansiranje institucija BiH, a ostatak na finansiranje duga BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad