Treba vam PCR test? Cijena od 200 do 215 KM, donosimo listu laboratorija

Vijesti 15. jul 202010:00 > 10:26
REUTERS/Andreas Gebert

Za građane Bosne i Hercegovine koji studiraju i rade van naše zemelje ili se odluče provesti godišnji odmor u nekoj od susjednih zemalja, potreban je negativan PCR test koji je urađen ne kasnije od 48 sati. U BiH postoji osam akreditovanih laboratorija čiji su testovi priznati u drugim zemljama.

Cijena komercijalnog PCR testa je 215 KM u Federaciji BiH, dok je u RS-u 200 KM.

Kako su za N1 kazali iz Federalnog ministarstva zdravstva, rješenje za rt PCR na COVID – 19 imaju u FBiH imaju:

-Klinički centar Univerziteta u Sarajevu,

-Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo,

-Veterinarski fakultet Sarajevo,

-Sveučilišna klinička bolnica Mostar,

-Univerzitetski klinički centar Tuzla,

-Kantonalna bolnica Zenica,

-Kantonalna bolnica Tešanj.

“Sa potpisa se čeka rješenje za Kantonalnu bolnicu Bihać”, kazali su Kabineta ministra Federalnog ministarstva zdravstva.

Cijena testa je 215 KM sa uzimanjem uzorka.

“Prilikom pružanja usluga testiranja u komercijalne svrhe na zahtjev građana verificirane zdravstvene ustanove ne smiju koristiti testove i drugu potrebnu medicinsku opremu koju su dobile putem donacija, odnosno koje su im nabavljene iz sredstava budžeta na svim nivoima, nego isključivo testove i opremu koju nabavljaju iz vlastitih sredstava“, napominje se na stranici ovog ministarstva.

VEZANE VIJESTI

Kako su za N1 kazali iz Instituta za javno zdravstvo RS, oni su jedini koji rade komercijalna PCR testiranja u saradnji sa pet regionalnih centara – Doboj, Zvornik, Istočno Sarajevo, Foča i Trebinje. Ipak, ističu kako komercijalno testiranje mogu raditi samo građani koji rade i studenti koji studiraju u inozemstvu. Cijena testa je 200 KM.

Kada je riječ o turističkim putovanjima, Crna Gora za sada je jedina koja prihvata i serološki test za građane BiH koji je dosta jeftiniji od PCR-a. Cijena se kreće od 30 KM do 60 KM i mogu se uraditi u bilo kojoj akreditovanoj javnoj ili privatnoj laboratoriji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad