Rezolucija o genocidu u Srebrenici u Zastupničkom domu Kongresa SAD

Vijesti 15. jul 202011:14 > 11:21
N1

U Zastupničkom domu Kongresa Sjedinjenih Američkih Država predstavljana je Rezolucija kojom se osuđuju genocid i drugi zločini počinjeni nad Bošnjacima koji su počinili pripadnici snaga bosanskih Srba u Srebrenici u Bosni i Hercegovini tokom jula 1995. godine.

Kako se navodi u Rezoluciji, “Predstavnički dom osuđuje genocid koji su počinile srpske snage u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine”.

Također, “osuđuje izjave, aktivnosti i politike koje negiraju ili dovode u pitanje činjenicu da je masakr u Srebrenici predstavljao genocid i koje ponižavaju žrtve ili omalovažavaju njihove porodice, prepoznavajući da cijele etničke grupe ili zajednice nisu odgovorne za zločine počinjene od strane nekih članova njihovih snaga”, stoji u rezoluciji iza koje stoji nekoliko kongresmena.

Pozvali su Vijeće za provedbu mira da obnovi potpuno financiranje Ureda visokog predstavnika Bosne i Hercegovine te njega pozvali da “koristi svoje pune izvršne ovlasti kako bi osigurao da je Opšti okvirni sporazum za mir u potpunosti implementiran i da pozove na prestanak historijskog revizionizma, posebno s obzirom na genocid u Srebrenici”.

U Rezoluciji su pozvali Sjedinjene Države da održavaju i ponovno potvrde svoju politiku podrške suverenitetu, pravnom kontinuitetu, jedinstvenosti i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine unutar njenih međunarodno priznatih granica.

Također, kroz rezoluciju ponovno potvrđuju svoju snažnu podršku narodu Bosne i Hercegovine njegovim težnjama za jačom demokratijom, ekonomskim prosperitetom i uspjehom u euroatlantskim i europskim integracijama.

U Rezoluciji apeliraju na narod Bosne i Hercegovine, njihove izabrane predstavnike i međunarodnu zajednicu da stave novi naglasak na poštivanje ljudskih prava i temeljnih sloboda pojedinca, a koja nikako ne bi smjela biti kompromitovana bilo kakvom kolektivnim zaštitama i privilegijama grupa, etničke ili bilo koje druge prirode.

Pozivaju Sjedinjene Države da promovišu mir i stabilnost u jugoistočnoj Evropi u cjelini, te pravo svih ljudi koji žive u toj regiji, bez obzira na nacionalnu, rasnu, etničku ili vjersku pripadnost, da se vrate svojim domovima i uživaju u koristima demokratskih institucija, vladavine zakona i ekonomskih prilika, kao i da budu upoznati sa sudbinama nestalih članova njihovih porodica i prijatelja.

Kroz Rezoluciju se prepoznaje pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe u Bosni i Hercegovini i njenih relevantnih institucija u pronalasku gotovo 90 posto onih koji su prijavljeni kao nestali nakon masakra u Srebrenici te otprilike 75 posto onih koji su prijavljeni kao nestali tokom cijelog sukoba u Bosni i Hercegovini; pozdravlja završetak rada Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, uključujući proglašenje krivice i presude Radovanu Karadžiću, Ratku Mladiću i još 88 drugih osoba koje su osuđene za zločine, uključujući ratne zločine, zločine protiv čovječnosti, genocid, teške povrede Ženevskih konvencija iz 1949. godine i zločine u vezi s tim, te sudski postupak koji je pomogao ojačati mir i potaknuo pomirenje između zemalja regije i njihovih građana”.

Kako se navodi u Reozluciji, ostaju zabrinut time što etničke tenzije koje podstiču politički lideri i ekstremni nacionalistički sentiment mogu spriječavati oporavak i pomirenje u Bosni i Hercegovini te čak potaknuti novo nasilje s potencijalno smrtonosnim posljedicama.

Pozivaju sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da prestanu koristiti retoriku podjela kako bi potaknuli etničke podjele i time postigli kratkovidnu političku dobit.

Pozvali su sve političke lidere da pokažu hrabrosti time što će se zalagati za toleranciju, empatiju i uzajamno poštovanje u svrhu njegovanja trajnog pomirenja, mira i prosperiteta za ljude Bosne i Herzegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad