Kratka i burna 8. hitna sjednica Parlamenta BiH, budžet usvojen u prvom čitanju

Vijesti 15. jul 202011:22 > 11:37
Youtube

Predstavnički dom PS BiH danas je, na hitnoj sjednici, u prvom čitanju usvojio Prijedlog zakona o Budžetu za 2020. godinu. Protiv su glasali zastupnici HDZ BiH. Naredna sjednica je u 13 sati. Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine krenula je burno prepirkama poslanika Saše Magazinovića i Nenada Stevandića. Magazinović mu je zamjerio što je tokom intoniranja himne BiH tipkao na mobitel kazavši kako je to povreda Poslovnika i Etičkog kodeksa ovog doma.

“Uvredljivo je da gledam kolegu Stevandića kako ne može izdržati dva ili koliko minuta himne nego kuca na telefon. To su elementi kućnog odgoja više nego odnosa prema himni, a mi imamo usvojen Etički kodeks. Zakasnili smo da vaspitavamo ikoga u smislu kućnog odgoja, ali imamo alate da upozorimo ljude da se moraju ponašati u okvirima kućnog reda dok se nalaze u ovoj kući. Od prve do posljednje minute je izrazio nepoštovanje prema nama svima i ovoj instituciji”, rekao je Magazinović.

Na ovo je Stevandić odgovorio kako će “uvijek kao je nešto bitno pogledati na telefon bez obzira koja himna se intonira”.

“Kolegama smeta kada sam na himnoj, kada zakasnim, pa onda kada slušam. Ako je nešto bitno ja ću pogledati na telefon, nebitno koja je himna i to u Poslovniku nema i Magazinović nema pravo da određuje šta je ili nije poštovanje. Ja radim odgovoran posao i imam pravo da pogledam telefon i nemate pravo da mi određujete da li ću sjediti, stajati i šta ću raditi, to je glupo”, rekao je Stevandić.

VEZANE VIJESTI

Predsjedavajući Nebojša Radmnaović upozorio je kako svi trebaju poštivati Poslovnik.

Izvještaj komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o Prijedlogu zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu usvojen je sa 26 glasova za, pet protiv i pet suzdržanih.

Sa 20 glasova za, protiv 14 i dva suzdržana usvojen je i Zaključak poslanika Aide Baručije, Jasmina Emrića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH da sve ranije usvojene odluke u 2020. godini o novom zapošljavanju stavi van snage, te da se svako novo zapošljavanje vrši samo u slučaju da je to neophodno za funkcioniranje institucije koja podnosi obrazložen i potkrijepljen zahtjev Vijeću ministara BiH.

Deveta hitna sjednica na kojoj će se razmatrati usvajanje budžeta zakazana je za 13 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad