Sjednica Predstavničkog doma PSBiH počela raspravom o migrantskoj krizi

Vijesti 15. jul 202014:52 > 14:59
N1

Deveta hitna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine počela je sat i po nakon što je najavljeno. U uvodnom dijelu rečeno je kako je Komisija za finansije i budžet odbacila svih sedam amandmana koje su zastupnici predlagali. U toku je rasprava o amandmanu zastupnika Jasmina Emrića kojim se traži da se iz budžeta izdvoji 450.000 KM za borbu protiv migrantske krize.

Sjednica je započela izlaganjem zastupnika Jasmina Emrića koji je govorio o svom amandmanu, a koji se tiče borbe sa migrantskom krizom. Zatražio je da se iz budžeta izdvoje 450.000 KM.

“Razočarala me činjenica da nadležna ministarstva nisu planirala niti jednu KM za migrantsku krizu. Stav komisije je da iz budžeta od 1,8 milijardi ne može izdvojiti 450.000 KM. Začuđuje me takav stav. Migranti dolaze u Krajinu i svi ih usmjeravaju da dođu tu jer žele preći granicu. EU je zatvorila granicu. U ovom trenutku 1.000 migranata je u USK. Trebalo je barem jednu KM izdvojiti za ovaj problem, ali ne može ništa. Tražim da se bar nešto učine, da kontroliramo migrantsku krizu jer ona nije problem samo jednog područja i jednog dijela BiH”, rekao je Emirć i zamolio zastupnike da usvoje njegov amandman i tako pošlaju poruku da je država uz Krajinu.

Zlatan Begić kazao je kako se ovim amandmanom pokušavaju riješiti posljedice navodeći da na granicama nemamo dovoljno ljudi.

“Stotine graničnih policajaca fali, a mi smo usvojili moratorij. Ispada da pravimo tržište za migrante”, rekao je Begić i dodao da će podržati ovaj amandman.

Zastupnici su nastavili da se raspravljaju o ovom amandmanu, te je u toku prepirka između Saše Magazinovića i Zlatana Begića, na što ih je predsjedavajući Nebojša Radmanović upozorio.

Na današnjem dnevnom redu je samo jedna tačka – Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine za 2020. godinu koji se razmatra u drugom čitanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad