Mustafić: Svjedočimo urbicidu Sarajeva

Vijesti 15. jul 202016:52 > 16:58
N1

Reditelj Dino Mustafić kazao je kako posljednjih godina svjedoči "urbicidu i neplanskom građenju nebodera, šoping centara i restorana koji narušavaju urbanitet Sarajeva i kontaminiraju ga što građani tokom jesenjih i zmiskih dana osjete na disajni putevima".

Nakon najave da bi se namjestu nekadašnje Pošte trebala izgraditi zgrada s više spratova, on se oglasio, a pridružili su mu se i građani Sarajeva koji počeli potpisivati online peticiju “kojom se žele suprotstaviti namjeri Općine Centar da izgradi tu zgradu”. Kazao je kako su građani željni površina gdje se mogu javno okupiti.

“Kada sam vidio natpis u medijima da je predviđena gradnja nove višekatnice i da se radi ispred Trga Susan Sontag, sjetio sam se projekta koji je bio u samom jezgru centra Sarajeva – da se rušenjem hotela Pošta kao jedne stare zgrade spoje ta dva trga i dobijemo veliku javnu površinu koja bi objedinila institucije koje se nalaze tu – NPS, Pozorište mladih i Kamerni teatar 55. To bi bio svojevrsni mali trg kulture”, rekao je Mustafič u Danu uživo.

Istakao je kako je “današnja intervencija ministra Kapidžića bila u tom smjeru da je dao za pravo građanima da se ne radi o pukom projektu koji je u nastanku već su stvari trebale biti dovedene do kraja na Općinskom vijeću”.

“Znamo da načelnici općina rukovode tim procesima, prisustvujemo eksploziji zgrada. Otkako je od Gradskog vijeća oduzeta jedina ingerencija davanja urbanističke saglasnosti, prisustvujemp eksploziji zgrada u gradu. Nisam arhitekta, ja sam umjetnik i stanovnik ovog grada. Znam ljepotu grada i ne vidim razlog da se u samom centru preko puta NPS-a gradi jedna nova višekatnica. Preko puta NPS-a sa strane obale također niče jedna koja veća o NPS, zamislite da je podignuta još jedna”, rekao je Mustafić.

VEZANE VIJESTI

Podsjetio je kako to nije jedina štetna odluka Općine Centar i podsjetio na borbu za park Hastahana. Dodao je i da nije prvi put da se “načelnik Općine Centar služi manipulacijama govoreći kako je Mustafić bio za betonsku zgradu u Hastahani”.

“Bio sam na čelu konzorcija koji se bavio projektom potrebe podizanja muzeja opsade Sarajeva, u najmodernijoj tehnologiji, da svjedoči o civilnom otporu Sarajlija. Cijeli projekat je prezentiran i bio predviđen ispod zemlje, a projektirao ga je arhitekta Zec koji je preko tog projekta napravio veliku zelenu površinu. Bez obzira što mi kao građani djelujemo da možda nismo upućeni u procedure, znamo šta je ‘kafkijanski labirint’ i jako dobro možemo osjetiti da li neko radi u našem, ličnom ili tuđem interesu”, rekao je Mustafić.

Komentirajući najave opozicionih stranaka u FBiH da će, ukoliko ne bude izbora ove godine održati proteste, rekao je da je “elementarno ljudsko pravo da biramo” i da bi “njegovo uskraćivanje bila jasna poruka političke oligarhije koja se ne može pohvaliti velikim rezultatima ni na opštem ni lokalnim nivoima, misleći na funkcionere SDA, HDZ i SNSD, da im možda nije u interesu da se održe izbori”.

“Imaju mnogo argumenata da neko blokira, prebacuju ping pong lopticu i ne bih se iznenadio da se povuče i element zdravstvene sigurnosti iako su se u svim regionalnim i evropskim zemljama održali izbori. Mislim da bi bilo dobro da ti protesti ne budu entitetski već na teritoriji cijele države. Mislim da sa iste platforme odbrane demokratije mogu stati i politički subjekti RS i FBiH. Izbori se ne smiju dovoditi u pitanje. Bojim se da se mostarizacija ne preliva na cijelu BiH”, kazao je Mustafić.

Govoreći o umjetnosti u doba korone, kazao je da ih ova situacija zabrinjava jer je sve neuzvjesno.

“Sarajevo je čak u nekoliko sedmica imalo tri – četiri premijere, održano je niz koncerata na otvorenom, održane su književne večeri. Jedan cjelokupan umjetnički program likovni, muzički, književni i naučni aspekt bio posvećen 25. godišnjci genocida u Srebrenici što govori da smo uspjeli dokazati sami sebi ako se striktno pridržavamo epdidemioloških mjera, kultura ne mora stati. Moraćemo se navići žvijeti s virusom i moramo slijediti glas struke. Ostaje nam da vjerujemo onima koji vode računa o javnom zdravstvu i da se pridržavamo mjera. S nestrpljenjem očekujemo prve vakcine”, rekao je Mustafić.

#related-news_0

Kazao je kako se građani osjećaju izolovano te da je odluk susjeda nevjerovatno diskriminatorna.

“Jasno je da će se ova pandemija koristiti u različite svrhe, bit će predmet političkih zaziranja i kalkulacija, ali najviše me brine socio-ekonomski aspekt. To su katastrofične procjene da ćemo posljedice osjetiti na jesen i zimu. Trebat će nam puno strpljenja, solidarnosti i sreće da izađemo iz toga. Pandemija nam je signal koliko smo jedni na druge upućeni i koliko smo krhki onog trenutka kada nas napadne”, rekao je Mustafić.

Na kraju svog gostovanja govorio je o predstavi “Osramoćeni” koja je odigrana u Botaničkoj bašti Zmaljskog muzeja u Sarajevu. Rekao je kako je vrlo zadovoljan i sretan prije svega zbog okolnosti u kojima je odigrana predstava i postave umjetnika.

“Simbolički smo otišli u Botaničku baštu Zemaljskog muzeja kako bi skrenuli pažnju na značaj ove institucije koja je u teškom stanju. Bio je to uspjeh teatra i pobjeda života”, zaključio je Mustafić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad