Forto: SDA, HDZ i SNSD su nešto najharmoničnije što možete vidjeti na sceni

Vijesti 15. jul 202017:48 > 17:51
N1

Edin Forto iz Naše stranke optimističan je u pogledu održavanja lokalnih izbora 2020. godine, a rekao je kako nijedna stranka nema pravo građanima oduzeti demokratsko pravo izbora. On je poručio da je priča oko budžeta zapravo predstava za javnost, i da SDA, HDZ i SNSD jako harmonično i uigrano rade. Tvrdi da je budžet samo tehničko pitanje koje se u javnosti predstavlja kao pitanje života i smrti.

Naša stranka će u Kantonu Sarajevo na izbore izaći kao dio “petorke”, dok će u ostatku BiH negdje ići sa SDP-om ili nekim drugim koalicionim partnerom. Tvrdi da će stranke s kojima bude išla na izbore biti programska koalicija, a ne matematička.

“Optimističan sam glede usvajanja budžeta, jer ne mogu da vjerujem da bi se neko upustio u avanturu da ukine izbore građanima BiH. Ljudi glasaju, ali mnogo institucija u BiH nisu demokratske. Puno procedura nisu demokratske. Koristi se veliki broj blokada. Ako osjete potrebu da pored svih poluga da ukinu jedinu stvar koju imamo – ja mislim da su se upustili u jednu avnaturu”, izjavio je Forto za N1.

Budžet institucija je usvojen na Predstavničkom domu, a SDP, koji je u koaliciji sa NS – glasao je protiv. Forto smatra da je to tehnička odluka, a ne političko pitanje.

“Opozicija protiv budžeta, to ne treba da vas iznenađuje. To je način na koji opozicija kaže da se nešto dobro ne radi. To je suština opozicije, to je sasvim normalno”, izjavio je Forto.

Spominju se i protesti ukoliko se budžet 21. jula ne usvoji na Domu naroda PS BiH.

VEZANE VIJESTI

“Stranke koje imaju iskustvo vladanja oni imaju vještinu da svedu sve na neko pitanje koje je tehničko i naprave od njega pitanje života i smrti. Sada su napravili pitanje da li ćemo imati demokratiju. Oni su namjerno doveli do ovoga. Znali su koji su rokovi, CIK im je javljao, a oni su nas doveli u situaciju da se glasa za budžet ili neće biti izbora. Budžet je milijardu i 800 miliona, izbori su četiri miliona. To su manipulacije prema javnosti”, kazao je.

Na pitanje ko sve koči – Forto tvrdi da je sve to oproban recept.

“To je oproban recept. Vladajuća koalicija dobro na terenu radi. SDA, HDZ i SNSD su nešto najharmoničnije što možete vidjeti na političkoj sceni. Toliko dobro sarađuju da ne znate ko gdje počinje i završava. Jedini drugima su podrška. Razdvajati tu koalciju – to je van pameti. Oni zajedno vladaju BiH. Ne smije niko biti lišem odgovornosti”, rekao je gost N1.

Forto je ponovio da se izbori moraju održati.

“Pod izgovorom spopstvenog kršenja zakona da kažu da se ne mogu održati. To je van pameti. Milijardu i 800 KM je budžet, ne radi se o budžetu, nego o volji. Odbijam da se nameće ta teza”, rekao je.

Forto, tvrdi, spreman je na proteste, zbog lošeg upravljanja migrantskom krizom, pandemijom…

“Ova vlast dokazuje da loše vlada. Spremni smo na proteste i ako budu i ako ne budu izbori”, poručio je Forto.

Zajednički program stranaka petorke je gotov za Kanton Sarajevo, te će biti predstavljen u osmom mjesecu. Rekao je kako unutar te koalicije može biti ideoloških razlika, ali ako u programu ima dovoljno stvari oko kojih su saglasni – koalicija ne može biti poljuljana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad