Turistički radnici: Bolje da su otvorili granicu za Turke i Arape

Vijesti 15. jul 202018:14 > 18:20
N1

Otvaranje granica Bosne i Hercegovine za državljane Evropske unije uz negativan test na korona virus dobra je vijest za turizam. Turistički radnici ipak poručuju kako bi mnogo značajnije bilo otvaranje granica za državljane Turske i bliskoistočnih zemalja, čiji su gosti prošlog ljeta činili 95 posto ukupnog broja posjetilaca.

Sarajevski Kazandžiluk. Pust. Većina radnji zakatančeno i zatvoreno do daljnjeg. Tek iz rijetkih čuje se prepoznatljivi zvuk čekića. Tužniji nego ikada ranije u sezoni kakvu ne pamte od nastanka, kažu nam vlasnici.

“Ova stvar i ova situacija sad je u principu situacija kakva se nije desila u historiji Baščaršije”, tvrdi Adnan Ferhatović, vlasnik kazandžijske radnje.

“Vrlo loša situacija, pogotovo na Kazandžiluku koji živi od turista. Znači mi živimo specifično od turista”, ističe Nedžad Bučo, vlasnik suvenirnice.

Na odluku Vijeća ministara BiH gledaju kao dobar znak, no mnogo više bi im značilo otvaranje granica za državljane Turske i arapskog zaljeva. Upravo ti turisti činili su više od 95 gostiju sarajevskih hotela.

“Imamo trenutno tri leta Turkish airlinesa i Pegasusa sedmično i Fly Dubaija, a mi ne otvaramo granice za te turiste”, kaže Senad Halilović, Udruženje turističkih privrednika BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković pojašnjava – granice će se otvarati shodno dogovoru i epidemiooškoj situaciji.

“Od toga nararavno I od dogovora ovisi daljnje otvaranje, odnosno otklanjanje odredbi o zabrani ulaska”, navodi Turković.

U međuvremenu dolazak državljana EU, odnosno bh. dijaspore značio bi tračak nade za domaće privrednike, no uslovljavanja sa kojima se susreću Bosanci i Hercegovci u stranim zemljama ne ostavlja prostora za pozitivno razmišljanje.

“EU zabranjuje svojim građanima da putuju u BiH jer ih uslovljava zdravstvenim osiguranjima i putnim osiguranjima i karantinom poslije povratka u njihove države”, ističe Halilović.
NA REZ

“Ko će biti u mogućnosti da dođe, ima li mogućnosti da dođe, ko je u mogućnosti da plati…sve je to vrlo vrlo loše”, dodaje Bučo.

“Nadamo se da hoće da bude, mada smo mi ovu godinu, ono što se kaže – halalili”, zaključuje Ferhatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad