Najbolja odluka za NK Čelik koja postoji u ovom trenutku

Vijesti 15. jul 202018:36 > 18:37
N1

Trostruki prvak i dvostruki osvajač kupa Bosne i Hercegovine, Nogometni klub Čelik u najvećoj je krizi u 75 godina svoga postojanja. Nakon ispadanja iz Premijer Lige, Skupština kluba jednoglasno je odlučila da velikan s Bilinog Polja takmičenje nastavi u Kantonalnoj ligi, a ne u Prvoj ligi Federacije zbog novčanih izdataka. Uprava kluba i građani smatraju kako je to najbolje rješenje, a grad Zenica obećava pomoć.

Najbolja odluka za NK Čelik koja postoji u ovom trenutku, saglasni su članovi Upravnog odbora ovog kluba. Dobili su podršku i od navijača “Robijaša”. Pitali smo i građane Zenice, da li je ovo najbolje rješenje za Čelik?

“Lično mislim da jeste, jer teško može sa ovolikom dugom opstati!”
“Volio bi da Čelik krene sa boljim rezultatima, i da se izdigne i ovog sivila.”
“(Navijate li za Čelik?) Normalno. (Idete li na utakmice?) Ponekad pošto sam penzioner. (Ali srcem ste u Čelik?) Pa jesam.”
“Čelik, to je simbol našeg grada. Čelik je najstariji i najvažniji simbol našeg grada i ne bi trebao nikad da se ugasi.”

Finansijska stabilizacija, vraćanje dugova i posvećenost omladinskom pogonu glavni su ciljevi kluba sa Bilinog Polja. Novi predsjednik uprave Armin Gafurović ističe da su turski investitori ostavili klub u katastrofalnom stanju, a mnogo ranijih investitora odustalo je od Čelika nakon ispadanja u treću ligu BiH.

Doći će i do osipanja igračkog kadra, ali najvjerovatnije u timu ostaju Salčinović, Nurković i Mahmutović.

“Da smo išli glavom vjerovatno ne bi bili ovdje, ali išli smo srcem kada je Čelik u pitanju. Teška je situacija, ružno je gledat iz ove prespektive Čelik, ovo se vuče godinama i mislim da je vrijeme da se nešto napravi na bolje”, poručuje Gafurović.

Pomoć u svemu obećava i Grad Zenica. Iz gradske uprave navode da će ući u pregovore o potpisivanju novom reprogramu duga, s tim da će oni izdvojiti novac ali da će dug nastaviti otplaćivati direktno NK Čelik.

“Pored ovog duga koji je neophodno da izmiri, svaki klub ima i tekuće obaveze i mi smo spremni da pomognemo i u to aspektu. Ono što je bitno da uprava na čelu sa gospodinom Gafurovićem i dalje bude iskrena u svojim namjerama. I vjerujem da ćemo naći zajednički jezik da Čelik vratimo tamo gdje pripada, a to je u vrh bh. nogometa svakako”, ističe Kenan Uzunović, stručni saradnik za sport Grada Zenica.

Svima koji vole Čelik gašenje kluba nikada nije bila opcija. Za dvije sedmice je tematska sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se sigurno razgovarati i o Čeliku. Dug kluba sa Bulevara Kulina bana prema nekim procjenama iznosi više od 12 i po miliona sa kamatama, dok je glavnica skoro tri puta manja. Svi čekaju i reviziju, a Čelik je uputio i javni poziv svim povjeriocima da dostave informacije o potraživanjima koja imaju prema NK “Čelik” uz obavezno prilaganje dokumentacije na kojoj se temelji potraživanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad