Osmanović: SDA je imala važne političke razloge da neke stvari zakoči i otkoči

Vijesti 15. jul 202019:04 > 19:07
N1

Adil Osmanović, potpredsjednik SDA i zastupnik ove stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine kazao je kako vjeruje da će budžet biti usvojen na Domu naroda PS BiH 21. jula, te da će se steći uvjeti za održavanje lokalnih izbora. Osmanović je rekao da SDA nije kočničar procesa, nego da je glavni motor za usvajanje budžeta.

“Očekujemo da se usvoji 21. jula, postoji mogućnost da HDZ i SNSD obore budžet, ali ono što smo vidjeli danas, zalaganje SNSD-a i glasanje ne daje pravo SNSD-u da budu protiv. Očekujemo da će HDZ podržati budžet, svima nam treba”, kazao je Osmanović.

Šta se do sada čekalo na budžet?

“Nije do SDA. Vi znate da je SNSD pod blokadom držao PS BiH, nastojali smo da to deblokiramo. Značajan dio zakona i odluka smo uradili sa opozicijom, SDS-om, PDP-om. Nismo mogli dozvoliti da ne radi PS BiH. Bili smo prinuđeni da se tako postavimo”, rekao je Osmanović.

On je rekao da je razlog bio to što SNSD i HDZ nisu bili zadovoljni imenovanjem članova CIK-a.

“Naš stav je da je to urađeno po zakonu. Jedini ko je nadležan je Sud BiHm, oni trebaju da se pozovu na sud. Uvidjeli su da će i Sud potvrditi da je imenovanje CIK-a urađeno u skladu sa zakonom. Kada iscrpite sve te mogućnosti – morate da radite jer ste pozicija”, rekao je Osmanović za N1.

Na pitanje da li je SDA dala polugu HDZ-u da može postavljati uslove – Osmanović je rekao:

VEZANE VIJESTI

“SDA u svakom momentu je bila glavni motor da se usvoji budžet. Mi smo podržai budžet koji je predložilo ministarstvo finansija”, kazao je.

SDA je ministarstvo finansija ranije ocijenilo kao prioritet, nisu ga dobili – ali su dobili ministarstvo vanjskih poslova.

“Vi imate zaključke Predsjedništva SDA, ali kada dođete u proces razgovora, neke stvari ne idu kako biste priželjkivali. SDA je dobila dobre pozicije u Vijeću ministara. Nismo dugo imali ministra vanjskih poslova, ministra sigurnosti. Dobar raspored. Očekujemo da HDZ prihvati našu argumentaciju za direktora UIO”, rekao je.

SDA nije kriva za zaustavljanje procesa?

“Zavisi kako ko posmatra. SDA je imala važne političke razloge da neke stvari zakoči i otkoči. Budžet za 2020. godinu se morao donijeti krajem 2019. godine. SNSD i HDZ nisu bili spremni, jer su zaključci NSRS išli u drugačijem pravcu. Neka kretanja su išla u pravcu odmjeravanja snaga. Mi smo uradili sve i povukli dobre poteze. Evo usvojio se budžet”, rekao je Osmanović.

Tvrdi da svaki ministar u Vijeću ministara može zakočiti procese, jer je tako postavljen Poslovnik o radu. Istakao je da su trenutno dogovori zapeli oko imenovanja na čelo UIO, te da se očekuju mučni i teški razgovori.

“SNSD i HDZ koče procese, to je svima jasno. Tako jeste. SDA je mašina koja pokušava gurati stvari naprijed”, rekao je dodavši da je upravo SDA najviše unijela energije za usvajanje budžeta u PD PSBiH.

Pojasnio je da SDA rješava imenovanje Selme Cikotića na poziciju ministra sigurnosti BiH, ali da nisu zadovoljni imenima koja su imenovana na čelo SIPA-e i RAK-a, ali da su iz SNSD-a mislili da su to njihova najbolja rješenja.

Pogledajte snimak kompletnog razgovora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad