Budžet za 2020. usvojen, čeka se odluka Doma naroda

Vijesti 15. jul 202019:36 > 19:37
N1

Usvojen je proračun BiH u iznosu od 1,8 milijardi maraka, od čega se 996 milijuna odnosi na financiranje instiitucija, ostatak na financiranje duga BiH. Zastupnički dom usvojio je proračun uz amandman Jasmina Emrića, kojim se izdvaja 450 tisuća maraka za pomoć ministarstvu pravde Unsko-sanskog kantona u rješavanju migrantske krize.

Protiv budžeta bili su zastupnici HDZ i SDP-a. Za HDZ od ranije je sporna procedura, intervencije Predsjedništva u budžetu. No pravi razlog su imenovanja, direktorska funkcija UIO koja još nije dogovorena sa SDA.

U SDP-u su s druge strane naglasili kako je priča o ANP-u bila “šarena laža” jer novca za oružane snage nema. Uzdržani u glasanju bili su u SDS i PDP.

Na prošlosedmičnoj sjednici državni budžet su oborili zastupnici iz SNSD-a i HDZ-a, nezadovoljni ranijim neimenovanjem nekoliko njihovih kadrova na čelne funkcije državnih agencija i institucija. Nakon što je vijeće ministara imenovalo direktore SIPA-e, RAK-a, Službenog lista i Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, SNSD danas je glasao za budžet.

Sjednica Doma naroda na kojoj se i bez glasova delegata koji dolaze iz HDZ-a, odnosno SDP može potvrditi budžet zakazana je za 21 juli.

Navode kako se HDZ neće pojaviti, čime bi sjednica bila dovedena u pitanje jer kvoruuma ne bi bilo, Vjekooslav Bevnada ministar finansija i član ove stranke je odbacio.

Konačna odluka je na Domu naroda koji je zakazan za četvrtak, 23. juli.

Opširnije u prilogu Tine Jelin – Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad