Izetbegović za N1: Vrlo ozbiljna situacija, potrebni testovi i zaštitna oprema

Vijesti 16. jul 202010:53 > 11:02
N1

U izolatoriju Podhrastovi raste broj pacijenata. Trenutno ih je 52, a na resporatoru je dvoje oboljelih, izjavila je za N1 generalna direktorica KCUS-a dr. Sebija Izetbegović.

Kazala je da su jučer umrla dva pacijenta, a jutros je 80 novozaraženih, samo u Sarajevu.

“Za sada imamo dovoljno testova, ali će uskoro trebati nabavljati nove. Isto tako moraćemo nabavljati i zaštitnu opremu koja se brzo troši i u velikim količinama. Situacija jeste vrlo ozbiljna” dodaje dr. Izetbegović za N1.

Kanton Sarajevo nema još ni jedan izolatorij, niti smještaj za oboljele od korona virusa, jedino KCUS, zaključuje Izetbegović.

Rezultati 342 testa obrađena tokom jučerašnjeg dana potvrdili su novih 89 slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

S ovim rezultatima, u Kantonu Sarajevo trenutno je 960 osoba pozitivno na koronavirus, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Na bolničkom liječenju u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu nalazi se 47 osoba, od kojih jedna koristi potporu respiratora pri disanju.

Tokom jučerašnjeg dana evidentiran je oporavak šest osoba od zarazne bolesti COVID-19, dok su dvije osobe, nažalost, preminule.

U samoizolaciji se trenutno nalazi 1.387 osoba na području KS.