Joveva: Šokirana sam izjavom Janše o Srebrenici

Vijesti 16. jul 202011:54 > 11:59
N1

Slovenski europarlamentarci Irena Joveva i Klemen Grošelj pisali su Davidu Sassoliju, predsjedniku Evropskog parlamenta, zbog statova premijera Slovenije Janeza Janše o Srebrenici. O odnosu pojedinih država Evrope spram Srebrenice, rezoluciji o Srebrenici, migrantskoj krizi i drugim važnim temama za Novi dan govorila je Irena Joveva, slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu.

Joveva je kazala da ju je sramota kada ponovo čuje ili pročita izjavu Janše.

“Ja stvarno nisam mogla da vjerujem. Ja znam da je on sposoban napisati reći i uraditi sve i svašta, ali nikad nisam pretpostavljala… Mislim, taj dan nije bio namijenjen njemu i njegovim nebulozama. Taj dan je namijenjen sjećanju na nešto strašno. Taj dan su svi svjetski pa i evropski lideri poslali neke poruke normalne za taj dan”, kazala je i dadala:

VEZANE VIJESTI

 “A evo, Slovenija ima premijera koji živi u ne znam kojoj godini, a to sigurno nije 2020. Njemu je za sve kriv komunizam. Čekam da kaže da je komunizam kriv za klimatske promjene”.

Podsjetila je da je Janša dobio priliku dan poslije objave u slovenačkom parlamentu da se izvini.

“Nije htio, mahnuo je glavom i počeo opet da objašnjava neke svoje teorije. Želim da iskoristim priliku da se ja izvinim svima koji nose posljedice tog genocida kojeg je neko zlouptrebio za svoje unutrašnje svrhe. To je državnik, to je premijer Slovenije”, istakla je gošća Novog dana.

Pogledajte snimak kompletnog gostovanja. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad