Tabački mesdžid proglašen nacionalnim spomenikom

Vijesti 16. jul 202014:07 > 14:08
Srna

Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH predsjednik Komisije Radoje Vidović i članovi Goran Milojević i Amir Pašić donijeli su odluke o proglašenju Tabačkog (Hadži Osmanovog) mesdžida u Sarajevu nacionalnim spomenikom BiH.

Komisija je donijela novu odluku za kulturni pejzaž Srpske Toplice (Banje u Gornjem Šeheru) u Banjoj Luci koja je obuhvatila i nacionalni spomenik – Šeranića kuću, tako da su ranije odluke stavljene van snage i zamijenjene novom odlukom s mjerama zaštite i definiranom kategorizacijom.

Članovi Povjerenstva usvojili su izmjene i dopune ranije donesenih odluka za sljedeće nacionale spomenike: zgrada Društva Crvenog krsta u Sarajevu; zgrada Zemaljskog vakufa (Rijaseta IZ u BiH i Vakufske direkcije) i Hadin Ali-pašinog vakufa u Sarajevu; zgrada Srpskog kulturno-prosvjetnog društva „Prosvjeta“ u Sarajevu;. Jevrejsko groblje u Sarajevu; Crkva sv. Josipa na Marijin Dvoru u Sarajevu; Mišćina (Kebkebir hadži Ahmedova) džamija u Sarajevu, Šeher ćehajina ćuprija u Sarajevu; Abdesthana (Šejh Feruhova džamija) s grobljem i česmom u Sarajevu.

Izmjene i dopune navedenih odluka odnose se na kategorizaciju i redefiniranje mjera zaštite u skladu s trenutnim stanjem ovih dobara, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad