CIK: Osigurano blagovremeno izlaganje privremenih biračkih spiskova

Vijesti 16. jul 202014:14 > 14:21
N1

Realizacija izbornih aktivnosti koje su propisane Izbornim zakonom BiH i Operativnim planom provedbe izbornih radnji, dovedena je u pitanje zbog činjenice da finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora 2020. godine još uvijek nisu osigurana.

Jedna od aktivnosti čija realizacija je bila onemogućena zbog činjenice da novčana sredstva za provođenje izbora nisu osigurana, je štampanje i izlaganje privremenih biračkih spiskova i to u periodu od 18. jula do 17. avgusta ove godine.

Zahvaljujući isključivo kontinuiranoj podršci Misije OSCE-a u BiH završeno je štampanje privremenih biračkih spiskova i njihovo pakovanje. Distribucija privremenih biračkih spiskova prema gradskim/općinskim izbornim komisijama počinje sutra, 17.07.2020. godine.

Izlaganje privremenih biračkih spiskova na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta biračkog spiska. Stoga pozivamo najširu javnost u Bosni i Hercegovini, a prije svega birače i političke subjekte, da u periodu od 18. jula do 17.avugusta izvrše uvid u izložene privremene biračke spiskove i da sve evenutalne primjedbe dostave nadležnom centru za birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH još jednom poziva nadležne organe vlasti u BiH da osiguraju finansijska sredstva za organizaciju i provedbu Lokalnih izbora u BiH, navodi se.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad