Krizni štab FBiH podsjeća čega se trebaju pridržavati osobe koje ulaze u BiH

Vijesti 16. jul 202015:52 > 15:57
TANJUG/Dimitrije Nikolić

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva podsjetio je sve one koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu na preporuke Zavoda za javno zdravstvo FBiH kojih se trebaju prdržavati u periodu od 14 dana od ulaska u našu zemlju.

Svi putnici koji se osjećaju dobro i nemaju simptome respiratorne bolesti mogu putovati direktno prema svom domu ili hotelu.

“Kada stignete kući ili u hotel, morate ograničiti aktivnosti izvan doma/hotela. Trebate redovno nositi zaštitnu masku pri izlascima i u kontaktu s drugim osobama. Često i temeljito perite ruke vodom i sapunom 20 sekundi. Kao alternativa, može se koristiti sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta”, navodi se u uvodnim preporukama.

VEZANE VIJESTI

Iz Kriznog štaba FBiH preporučuju onima koji uđu u BiH da ne koriste javni prijevoz i da izbjegavaju javna okupljanja. Ukoliko imaju poslovni sastanak, treba ograničiti broj učesnika i održavati fizički razmak od dva metra.

“U kući redovno čistite i dezinficirajte zajedničke prostorije, površine i predmete koji se često dodiruju”, navode u preporuci.

Savjetuju da redovno pratite simptome kao što je povišena temperatura, kašalj, otežeano disanje, te rane simptome kao što je grlobolja, groznica i bolovi u mišićima.

“U slučaju pojave simptoma, odmah kontaktirati nadležnu zdravstvenu ustanovu (vašeg ljekara) ili kantonalni zavod za javo zdravstvo. Strani državljani trebaju obavijestiti osoblje hotela ili organizatora sastanka”, navodi se u preporuci.

Ukoliko se ne pojave simptomi unutar 14 dana od ulaska u BiH, osoba se ne smatra više pod rizikom od pojave Covida-19.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad